I går starta årets høydepunkt for oss hoppfans på TV. Hoppuka begynte i Oberstdorf og vi som følger med på skihopp tar kontroll over verden en uke. Barne-TV og Nyheter på tegnspråk blir tatt vekk fra sendeplanen og det er lange flotte svev som skal vises.
Hoppuka er veldig spesiel, nesten som en relgiøs høytid. Med egne kvalifiseringsregler for finale omgangen, knock-out-systemet (dvs. at du hopper første omgang som om det var cup, den beste i hver duell går videre), lucky loser (dvs. at de tre beste taperne får gå videre) og at det er den beste etter 8- hopp i fire forskjellige bakker som blir helten.
Den norske innsatsen i går var en skam. Bare Anders Jacobsen er det som har en sjanse på å sloss om hoppukeseieren, etter gårsdagen 6te plass. Resten av landslaget burde egentlig finne på andre nyttårsplaner hvis de har tenkt til å fortsette sånn.
Ellers var det en morsom konkuranse med deling av finaleplassen mellom Koudelka og Malysz. Det lengstehoppet kom fr Jahoppsen, og min favoritt til hoppukeseieren Simon Ammann vant rennet totalt. Nå gleder jeg meg bare til bacon, pannekaker og nyttårshopprenn fra Garmisch-Partenkirchen.
Tuesday, December 30, 2008
Hoppukeblogging
Posted by Fjeldstad at 13:13 4 comments
Labels: hopp
3 grunner for at jeg burde være en tegneseriefigur
Virrvarr har lovt å lage tegneserie av den bloggeren som gir best argumenter for det. Og siden det helt sikkert er en ære å bli tegneseriefigur, så må jeg jo prøve å delta. Her er mine 3 gode grunner for at jeg burde være tegneseriefigur:
1. Jeg har et veldig flott sjegg. Det er jo hovedargumentet for at jeg bør bli tegna. Bare se på det. Nå er det riktignok litt kortere på grunn av juletrimmen. Men dere skjønner tegninga.
2. Jeg lever i en spennende tid med finanskrise, matkrise, klimakrise, osv. Hadde man vært Jesus-tilhenger ville jeg trodd at apokalypsen hadde kommet. Men slik er ikke min virkelighetsoppfatning.
3. Derimot så er jeg noe så eksotisk som en kommunist i et land der alle sikler etter Jonas Gahr Støre. Min dialektiske forståelse av verden gir nødvendigvis spennende løsninger på problemmer der andres blir kjedelige.
Posted by Fjeldstad at 12:41 0 comments
Labels: blogg
Saturday, December 27, 2008
Årests plate 2008
I år har jeg hadd det nyttårsløfte at jeg bare skulle kjøpe plater utgitt i 2008. Det har ført til en viss modernisering av platesamlinga mi som var konsentrert mye rundt nittitallet. Det har blitt noen nye plater som har snurra på min CD-spiller, og noen har dere fått lese om her på bloggen. Så da kan jeg jo også kåre årets 5 beste skiver:
5te plass: The (International) Noise Conspiracy - The Cross of my calling
Litt usikker på om plassen skulle gå til denne eller Eagels of Death Metal sin Heart on. Men den ene er jo anmeldt her på bloggen og den andre ikke. Og det må jo bety noe.
4de plass: Portishead - Third
Det blir jo ikke som på 90-tallet, men likevel et flott album.
3de plass: Farmers Market - Surfin' USSR
Stian Carstensen er jo en av landets fremste musikkere og når vår venn og store helt Mike Patton tar han under vingene med seg til USSA så koser vi oss.
2dre plass: Snöras - Plague waters
En ny forfriskende plate fra et nytt forfriskende band på et nytt forfriskende plateselskap. Årets norske plate.
1te plass: Mogwai - The Hawk Is Howling
Dette er mitt favorit band og årets høydepunkt. Punktum!
Posted by Fjeldstad at 17:50 0 comments
Labels: musikk
Saturday, December 20, 2008
Helvetisk hopphelg
Det er alltid stor spenning for hoppernes generalprøve til hoppuka, restene av den gamle sveitsike hoppuka, rennet i Engelberg. Ammann og Schlierenzauer har hittil vært de to store hopperne så langt denne sesongen. Og helgas renn bekrefter favorittstempelet til disse to. Ammann vant suverent på lørdag foran Schlierenzauer og Schlierenzauer vant søndag foran Loitzl og Ammann. Og akkurat nå ser det ut som det bare er Ammann eller Schlirenzauer som kan vinne hoppuka.
Hildes revansj
FIS har en poll over hvem som er årets skuffelse i hoppbakken. Før helga leda Tom Hilde med over 65% av stemmene. Men Tom Hilde var klar for å få mange til å forandre mening. Med et kjempe hopp på 134 meter i første omgangen på lørdag var han i gang. Med 5te plass gleda jeg meg veldig til søndagsrennet. Desverre skuffer Hilde alle oss fan igjen og kvalifiserer seg ikke til finalen.Skummelt for Norges innsats i hoppuka
Denne helga har virkelig bekrefta ustabiliteten i det norske landslaget. Ljøkelsøy kvalifiserer seg ikke på lørdag er vår nest beste på søndag. Anders Jacobsen var nestlengst i kavlifiseringa på fredag, men kommer ikke til finaleomgangen på lørdag. Jeg tror desverre vi nå ikke kommer til å se noen norske i kampen om toppplasseringene i hoppuka i år.Posted by Fjeldstad at 14:43 0 comments
Labels: hopp
Sunday, December 14, 2008
Grattulerer Evensen
Verdenscupen i hopp har i helga besøkt Italienske Pragelato. Moldes nye store hoppsønn Johan Remen Evensen tok sin første pallplasering og var i begge rennene norges beste. Dette har også gitt ham en plass blandt de 10 beste i verdenscupen. Og betyr at han er forhåndskvalifisert til rennene i Engelberg neste helg.
Ellers var det dårlig hoppunderholdning som ble sendt ut av Italia. Lørdags rennet hadde flotte lengder, men var desverre dekt med tåke. Og søndagsrennet var det så vanskelige forhold at vi bare fikk 7 hopp over 120 meter, og ingen andre omgang.
Det mest underholdene eller kansje mest skumle var da Bjørn Einar Romøren ble utsatt for en sklitakling fra en av funksjonærene i baken. Når man ser de lange piggene på sko deres så er det jo egentlig ingenting å spøke med. Heldigvis klarte den disiplinerte Romøren å holde seg fast i bommen, ellers kunne det gått langt styggere.
Denne helga bekrefter jo også at det ser ut som dette skal være Simon Amann sin sesong. Han var absolutt overlegen på lørdag. I søndagsrennet tok han andreplass, bak overaskelsen Fumihisa Yumoto. Så vi får grattulere Yomoto med sin første verdenscupseier før vi publiserer artikkelen.
Posted by Fjeldstad at 13:28 0 comments
Labels: hopp
Friday, December 12, 2008
Fredagsplata: The Bronx
Som sinte menn åpner The Bronx plata si med låta Knifeman. Og i stor grad er man i et humør på denne plata med små korte låter med fengende vokal druknet i heshet. Det er riffbasert, men som i min barndom ( ihvertfall en liten stund) fritt for imponerende gitarsoloer.
The Bronx høres mye ut for meg hva som ville skjedd med rocken hvis den tok en annen vei på midten av nittitallet sånn etter at alle var ferdig å gråte over at Kurt Cobain drepte seg/ble drept (stryk det du ikke synes passer). Men så ble det ikke. Istedenfor kan vi som av og til ønsker at rockensverden kunne ha sett anerledes ut kjøpe plata i 2008.
Posted by Fjeldstad at 18:58 0 comments
Labels: musikk
Wednesday, December 10, 2008
Burn after Reading
Første gang jeg leste titelen på denne filmen trodde jeg det var Reading som i stedsnavnet. (Reading er jo en by i både England og Pennsylvania, US). Men det var det alltså ikke. Dette er de berømte Coen-brødrenes spionfilm. Og får å få til det har de samla stjernelaget med blandt annet,George Clooney, Brad Pitt, John Malcovich og Frances McDormand.
"You are part of a league of morons. Oh, yes. You see you're one of the morons I've been fighting my whole life. But guess what. Today, I win."Historien er som følgende Osbourne Cox mister jobben sin i CIA og bestemmer seg for å skrive sine memoarer, hans kone finner ut at dette er en passende anledning å forlate han og starte et nytt liv sammen med sin elsker. Elskeren, Harry Pfarrer, er ikke bare utro mot sin kone, men også mot sine elskere. I skillsmisse forberedelsene til Katie Cox forsvinner en kopi av Osbourne Cox sine memoarer. Disse blir funnet av de to mindre intelegente trenningstudioansatte Linda Litzke og Chad Feldheimer.
"Put up a note? "Highly classified shit found: Raw intelligence shit, CIA shit?" Hello, anybody lose their secret CIA shit? I don't think so!"Dette er en morsom svart komedie som gir deg den underholdninga du søker. Men det er langt fra det beste til de så utrolig produktive Coen-brødrene. I skyggen av filmer som Fargo, Millers Crossing, Big Lebowski, og trenger jeg ramse opp alle sammmen, så vil den nok ikke stikke seg frem.
Posted by Fjeldstad at 18:03 2 comments
Labels: film
Tuesday, December 09, 2008
Kokkelering: Kokosfåregryte m epleris
Nå som kona er på besøk så må jeg jo brife litt på kjøkkenet. I dag lager jeg Kokosfåregryte m epleris. Egentlig var ideen å lage lammecarre men det hadde de ikke på Meny. Jeg har i tillegg fått et nytt sett med kniver i bursdagsgave som jeg må prøve ut.
Vi starter matlaginga ved å lage små skåler, i mitt tilfelle plastbokser, med ingridiensene vi skal bruke. Til gryta trenger du en skål med 4 hakkede sjalottløk, en skål med 3 fed finhakked hvitløk og ca 4-3 cm med revet ingefær, en boks med 5-600 gram oppkuttet lammekjøtt, 1,5 dl kyllingbuljong og 3 dl kokosmelk.
Til risen trenger du en skål med 2 hakkade sjalottløk, et grov hakked skrellet eple vent i sitronsaft og 2,5 dl kyllingbuljong.
Vi starter først med gryta der vi freser løk, hvitløk og ingefær i en skje med olje. Når dette har kost seg i tre minutter tilsetter du litt garam masala, pepper og salt. Før du slenger oppi kjøttet. Når kjøttet er fint og brunt på alle kanter heller du oppi buljong og kokosmelk og lar det jobbe under koking i ca 1 time.
I mens har du litt tid til å blogge før vi begynner på risen.
Når det kommer til risen starter du med å frese løk i gryta i ca 3 minutter med litt olje. Så har du i litt ris så litt eple og så litt ris og så litt eple og til slutt resten av risen, rør om i 60 sekunder før du heller på kyllingbuljong. Så lar du risen kose seg i gryta. Før servering tilsetter du risen med litt pepperrot.
Tilbake til gryta så skal den avsluttes med litt masena rørt ut i kaldt vann oppi gryta.
Håper det smaker!
Posted by Fjeldstad at 17:07 6 comments
Labels: mat
Monday, December 08, 2008
Hopplandslaget reiste seg i Granåsen.
Dette blir en litt sein start på sesongens hoppbloggingen. Men jeg får komme i gang, sjølv om jeg ikke har hatt mye tid til å følge med på vintersporten i helga, så har jeg sett litt og fått med meg de gledelige resultatene fra Granåsen.
I åpningshelga i Kuusamo så var det desverre bare Anders Bardal som gjennomførte greit nok. Med 5. plass i lagkonkuransen så det ut til å kunne bli en skuffende sesong for norske hoppfans.
Men da vi kom på hjemmebane snude det norske herrelandslaget fra pessimise til opptimisme. Med 7 av 11 norske hoppere gikk til finaleomgangen på lørdag. Der Jahoppsen og Bardal tok 3 og 4 plass. Og helgas overaskelse Johan Remen Evensen fra Molde Omegn Idrettsforening ble nummer 10. Og på søndag fulgte de opp. Siden vi sparte vår nasjonale kvote på hoppere til Vikersund fikk bare 5 starte. Beste ble Anders Jacobsen på 8. plass. Men ganske imponerende klarte Johan Remen Evensen å gjennta lørdagen og endte på 12 plass. Evensen har dermed hoppet seg inn blandt de 15 beste i verdenscupen. Så nå blir det spennede å følge med neste helg i Pragelato.
Posted by Fjeldstad at 11:50 0 comments
Labels: hopp
Wednesday, December 03, 2008
RocknRolla
People ask the question... what's a RocknRolla? And I tell 'em - it's not about drugs, drums, and hospital drips, oh no. There's more there than that, my friend. We all like a bit of the good life - some the money, some the drugs, other the sex game, the glamour, or the fame. But a RocknRolla, oh, he's different. Why? Because a real RocknRolla wants the fucking lot.
Guy Ritchie vant våre komersielle hjerter med Lock, Stock and Two Smoking Barrels og det er kansje den største svakheten til RocknRolla. Vi kjenner igjen alle grepene fra Guy Ritchies tidligere filmer. Men denne vil jeg nok si er den tøffeste til nå.
I'm dead Pete. Dead people don't like company.
Hvis man skal prøve å se igjenom de 120 prosentene dette er av ren underholdning, er dette en film som graver dypere i det brittiske samfunnet. Filmen peker på Londons eiendomsmarked, de russiske "oligarkenes" inntog i og utenfor den hvite økonomien og den hetroseksuelle mannens frykt for det homoseksuelle.
If a slap don't work, you cut 'em or you pay 'em, but you keep your receipts, cos this ain't the Mafia.
Det er alltid en utfordring å fortelle om handlingen i en film der vi ser den fra så pass mange vinkler. Men la meg prøve. Archie jobber for Lennie Cole som har blitt en av Londons mektigste menn ved å kontrollere hele kjeden fra utbyggere, til byråkrater, kommunepolitikkere, jurister med mer i Londons byggebransje. The Wildbunch blir lurt trill rundt av Lennie Cole og ender opp med å skylde ham en betydelig sum £. Lennie Cole igjen er ikke mannen som har føringen i forretnings verden når han skal handle med en Russisk fotballageier. Russeren har en utro tjener som tilfeldigvis kjenner The Wildbunch. Og oppi det hele er lykkemaleriet til russeren på avveie. totalt kaos: JA, total underholdning:JA
Johnny Quid: You see that pack of Virginia killing sticks on the end of the piano?
Pete: Yes.
Johnny Quid: All you need to know about life is retained in those four walls. You will notice that one of your personalities is seduced by the illusions of grandeur - the gold packet of king size with a regal insignia, an attractive implication towards grandeur and wealth, the subtle suggestion that cigarettes are indeed your royal and loyal friends, and that, Pete, is a lie.
Johnny Quid: Your other personality is trying to draw your attention to the flip side of the discussion, written in boring bold black and white, it's a statement that these neat little sergeants of death and in fact trying to kill you and that, Pete, is the truth.
Johnny Quid: Oh, beauty is a beguiling call to death and i'm addicted to the sweet pitch of its siren.
Johnny Quid: That that starts sweet ends bitter, and that which starts bitter ends sweet.
Johnny Quid: That is why you and i love the drugs and that is also why I cannot give that painting back. now please, pass me a light.
Pete: Oh you are something special, Mr johnny quid.
Posted by Fjeldstad at 22:18 0 comments
Labels: film
Thursday, November 27, 2008
Sett ned utleieprisene!
På fredag kom Boligbygg KF med nye tall som viste at nå koster det 16 200 kroner mer i året å leie seg tak over hodet enn i fjor. Det koster nå i gjennomsnitt 10 528 kroner per måned å leie en bolig i Oslo. Mange av Oslos leietagere blir pressa som sitroner i et dyrt utleiemarked.
Oslo kommunes utleieboliger eies i dag av Boligbygg KF. Men heller enn å si at de høye prisene er uønska, signaliserer Boligbygg KF at de også vil sett opp husleia.
Rødt krever at kommunen tar ansvar og bygger flere utleieboliger og at prisen på kommunale utleieboliger styres politisk. I dagens situasjon burde Oslo kommune være med å presse prisene ned ved å tilby billigere utleieboliger.
Jokke Fjeldstad
Styremedlem i Rødt Oslo
Dette innlegget var på trykk i Aftenposten Aften mandag 24. november
Posted by Fjeldstad at 16:43 0 comments
Labels: Oslopolitikk
Monday, November 24, 2008
Høyttenkning fra september
I starten av finanskrisa tenkte jeg litt høyt for meg sjølv og skribla litt. Siden jeg ikke har brukt det til mye så kaller jeg det en bloggpost om hva jeg tenkte i september. Men om en uke er vi i desember og det har gått to måndter nå siden jeg skribla ned de følgende punkter. Hvor mye rett fikk jeg?
1. Sjølv om kapitalismen ikke forsvinner med denne krisa, så har den krisa vist at kapitalismen har alvorlige problemmer. Russland er vel beste eksempelet da de både stengte børsen da kursen gikk for fort ned, og de stengte den da den gikk for fort opp. Det norske pengemarkedet sleit også på tirsdag (tror jeg) da det sto stille i en time før Norges Bank dytta penger i systemet.
2. Så vidt jeg har fått med meg så er hovedtrekket i “redningspakka” at sentralbankene spytter inn penger i pengemarkedet. Det virker jo ihvertfall kortsiktig til at det blir mer “tro” på selskapene på børsen. I en tid med høye lånekostnader, vanskelig å få tak i kapital, pluss høye og usikre råvare priser (Og da spesielt for Olje og energi) ville nok fort flere selskaper fått problemmer. Da hjelper det på at sentralbankene synligjør sin klassekarakter og åpner pengesekken. Men hvor lenge kan sentralbankene gjøre dette? Og hvor hard vil bakrusen være?
3. Det er ikke ukjent at kostnadene for kapitalismens kriser blir lempa over på folket. Noen av regninga føler mange allerede med høyere rente, fallende verdi på bolig som har store lån. Framover er det mange som spår dårligere arbeidsmarkedet med mer. Men hvordan kommer denne krisa til å ramme arbeiderklassen som helhet i Norge og Verden?
4. En av de trekkene jeg ser framover er økt monopolisering. Allerede har vi sett litt av det, men det vil nok være enda tydeligere trend framover. Mange selskaper vil nok måtte gi opp. Og mange vil se det som redningen å slå seg sammen med andre.
5. Den virkelig krisa (som er at folk mister jobben med mer) begynner allerede. Det er lenge venta nedgang i bygg og anleggsbransjen. Men nå får man også meldinger fra service og handelsbransjen at folk vil miste jobber. Det er ikke utenkelig at vi vil se en økning i arbeidsledigheten med 50 til 100 % fram mot valget.
6. Flere valutaeksperter har kommentert at dollaren kan på sikt bli betydelig svekka av den amerikanske redningspakka. Antageligvis har de rett i at å øke USA statsgjeld, samtidig som nesten alle stater prøver å pøse ut dollar i pengemarkedene sine, vil ikke være spesielt sunt for dollaren. Norges bank har jo allerede lufta muligheten for å etablere et norsk pengemarked der det handles i kroner.7. Ut ifra min forståelse av kapitalen er at den hele tiden forandre seg, at kapital hele tiden må bevege seg viktig for å forstå hvorfor den amerikanske (og andre imperalistmakters) krisepakke er så viktig. Det er viktig å holde igang hjulene i pengemarkedet. Uten handel så forsvinner jo bytteverdiene i pengemarkedet. Derfor er det så viktig for kapitalens statsbanker å pøse penger inn i pengemarkedene så de holdes igang og systemet ikke stopper opp.
Neste uke ha flere Europeiske statsbanker sagt de skal pøse ut penger:
Bank of England 55 milliarder britiske pund
Sveitsiske sentralbanken 9 milliarder dollar
EVB (EUs sentralbank) 35 milliarder dollar
Posted by Fjeldstad at 22:45 1 comments
Labels: imperalisme
Wednesday, November 19, 2008
Onsdagsskiva: The Cross of My Calling
De fleste som har et forhold til The (International) Noise Conspiracy, starta det med hardcore-bandet Refused. Siden den gang har det tydeligvis skjedd mye i hue til Dennis Lyxzén. Survival Sicknes plata fra 2000 var noe helt annet enn Refused. Og The (International) Noise Conspiracy anno 2008 er noe helt annet enn The (International) Noise Conspiracy var i 2000.
"If they come in the morning what's gonna take place. Bend over backwards or kick 'em in the face. I can't do it by myself"Den første assosiasjonen jeg fikk da jeg satte på The Cross of My Calling var til Kåre and the Cavemen. Plata er pakka inn i en psykedelisk 60-talls innpakning. Så det tok noen lyttinger før man vente seg til plata og bandet anno 2008.
"Rome and Paris in flames tonight and it's not by candel light"Opprøret er fortsatt med i budskapet til The (International) Noise Conspiracy. De presenterer plata som: A Love Vision! Plata oppfordrer folk til å gjøre opprør, skape et annet samfunn og avvise samtiden.
"Washington bullets. Shots heard around the world. Washington bullets. Come on all you boys and girls"Totalt sett er dette 14 ganske sterke låter. Med tøffe gitarsoloer, hengende riff og pulserende rytmer. Refrenget på Hiroshima Mon Amour er den som brente seg lettest inn i mitt hue. Men vil vel tørre å påstå at kansje Washington Bullets er en foreløbig favoritt av de 14.
"And my sins will carry me home"
Posted by Fjeldstad at 17:02 0 comments
Labels: musikk
Tuesday, November 18, 2008
Et folkkrav
Siden det er et folkekrav så følger jeg opp videre utfordringa fra bloggen til Sigrud:
"
Her er reglene:
Jeg synes 5 er for lite, og kjører på med 15. Men for de som driver forskning på dette er de 5 første de 5 første."Spillet kan spilles på en iPod, Zune, Zen eller annen bærbar muskkspiller, eller i et musikkprogram med miks-funksjon, som iTunes, WinAmp eller Spotify. Du velger miks sanger-modus (shuffle) og trykker play.
Så noterer du de fem første låtene spilleren gir deg. Lista legger du inn i kommentarfeltet under denne artikkelen i samme format som min. Stem også gjerne på andre lister du liker godt.
NB: Ingen juksing. Dette er en æressak. Å hoppe over låter du mener ikke gir et fordelaktig bilde av musikksmaken din, eller som ødelegger en ellers pen serie, er strengt forbudt. Det er heller ikke lov å begynne på nytt.
Her er Mine 15:
1. Bullet whit butterfly wings av Smashing Punkins (huh... starta ihvertfall bra)
2.Psyched Out and Furious av The Flaming Sideburns
3. True Blue av Madonna (ikke kom her og si at ikke den er obligatorisk)
4. CC Cowboys spilt av Imperiet (Var på tide med noe litt politisk)
5. Sexy Results av Death From Above 1979
6. Fram Kamerater m Gatas Parlament
7. Wave of Mutilation m Pixies
8. Schweden, Schweden av Ebba Grön (Joakim Thåstrøm sin andre plassering på lista)
9. Romantic Rights av Death From Above 1979
10. Foxy Lady m Jimi Hendrix
11. Starsign av Apoptygma Berzerk
12. Vanity m New Model Army
13. Three Littel Pigs av Green Jelly
14. You're A Woman, I'm A Machine av Death From Above 1979 (3 av 15 hva er oddsa for det?)
15. Saker som Hon gör m Imperiet (ok avslutning det vel)
Hva med deg a'?
Posted by Fjeldstad at 17:45 3 comments
Monday, November 17, 2008
ønskekatalogen
Jeg har jo prøvd meg på twitter i helga og er fortsatt litt usikker på hva jeg synes om twitter. Så jeg må nok teste litt til før jeg bestemmer meg for om det er framtida.
Nå rett før bursdagen min kommer alle de fine katalogene fra varehusene og gavebutikkene med alt det fine vi kan ønske seg til jul. Jeg har måttet lese dem på jobb siden vi har sånn "reklame, nei takk"-klistremerke på postkassa. Men la meg presentere noen god biter:
Gassbrenner i stål er noe et vært kjøkken burde ha. Bør gjerne oppbevare det lett tilgjengelig for små pyromane tenåringer.
Oppskjæringsmaskin er også noe som tar seg bra ut ved siden av en eggekoker.
En varmeplate savner jeg også. Den har jo uendelige bruksområder, fra klestørking til matlagning til ............
En liten robot kunne jo trengs i mange av mine venners hjem, her er en av de billigste.
Det finnes jo mye mer og hente der ute før jul. Så kom gjerne med ditt gavetips i kommentarfeltet...
Posted by Fjeldstad at 21:09 0 comments
Labels: liste
Friday, November 14, 2008
Nå prøver jeg meg på twitter
se her http://twitter.com/oslonatt
Litt vanskelig å forstå poenget, men det skader jo ikke å prøve.
Posted by Fjeldstad at 18:41 0 comments
Tuesday, November 11, 2008
Ønskeliste...
23 november så er det igjen tid for den årlige bursdagen. Og som vanlig i sånne pre-bursdagstidene så spør folk hele tida om hva jeg ønsker meg. Så jeg tenkte at kansje jeg skulle skrive en ønskeliste her på bloggen over små og store ønsker. Problemet er bare at jeg er veldig dårlig på ønskelister. Kansje jeg trenger litt hjelp...
...har du noen ideer??
Posted by Fjeldstad at 17:31 3 comments
Labels: merkedager
Thursday, October 23, 2008
Matvarekrisa – Finnes det vilje til å løse matvarekrisa? (Del F)
Siden matvarekrisa virkelig eksploderte i internasjonale medier, er det blitt et obligatorisk tema for alle møter i G8, FN, EU og andre organisasjoner. Det har foreløpig resultert i mest prat over luksusmiddager, og lite vilje til handling. G8 ønsker seg et matpanel, og i EU drøftes det om de mest latterlige matvaredirektivene skal oppheves. En av de viktigste møtene som har vært til nå, er FAO-toppmøtet om mat i Roma i begynnelsen av juni der 180 land deltok. Under toppmøtet ble det undertegnet en samarbeidsavtale mellom FAO (FNs organisasjon for mat og landbruk), IFAD (Det internasjonale landbruksfondet) og AGRA (Alliansen for en grønn revolusjon i Afrika). Den siste organisasjonen er drevet fram av amerikanske stiftelser med støtte i agroindustrien. Mange, spesielt bondeorganisasjoner og frivillige organisasjoner, ser dette som en klar støtte til en satsing på en helt gal landbruksmodell og som støtte til storindustrien på bekostning av miljøet og fattige småbønder.
Det mest omstridte fra slutterklæringa til FN-toppmøtet var paragrafene om handelspolitikk. Det har blitt pekt på fra flere hold at den liberalistiske politikken som fremmes gjennom WTO og andre frihandelsavtaler er en viktig årsak til den akutte matvarekrisa. Det er ikke overraskende at medlemmene av Verdenshandelsorganisasjon gjentar sine ønsker og sin vilje til å fullføre WTO-forhandlingsrunden, som har pågått siden 2001 (også kalt Doha-runden) på en rask og vellykket måte. Men erklæringen går lengre, og sier: «Vi oppmuntrer det internasjonale samfunnet å fortsette sine bestrebelser på å liberalisere internasjonal handel med landbruksvarer ved å redusere handelshindringer og politikk som forstyrer markedet.»
Sjølv om det også kom noen positive signaler fra Roma-møtet, er hovedsida krystallklar. Verdens ledere vil ikke gjøre noe som truer markedsmakten til de store agrokapitalene. Matvarekrisa skal fortsatt løses med privatisering, storskala produksjon og deregulering. Dette vil istedenfor å løse krisa gjøre den enda dypere.
WTO-forhandlingene
Under WTO-forhandlingene i juli ble raskt både utviklingslandene og de som er hardest rammet av matvarekrisa, satt på gangen. WTO-sjefen Pascal Lamy samlet USA, EU, Kina, India, Brasil, Australia og Japan for å forhandle, mens de resterende 146 medlemslandene ble holdt utafor. Pascal Lamy og de sju stormaktene kom med et forslag om tollkutt på 70 % for landbruksvarer med mer enn 75 % toll og et maksimalt tolltak på 100 %. I tillegg ble
det åpnet for visse unntak, men med en høy kostnad hvis man tok de i bruk. Mange av u-landene var misfornøyde, og India var ikke villige til å anbefale forslaget.
Forhandlingene ble brutt etter at det ikke ble enighet om ordningen «spesielle sikkerhetsmekanismer» (SSM). Hensikten med SSM var å gi u-landene en mulighet til å heve tollen på mat hvis importen skulle øke kraftig eller prisene på verdensmarkedet skulle falle brått. U-landene sammen med India ønsket en lavere terskel for når man kunne bruke denne ordningen, enn hva som var i forslagsteksten. USA sammen med de eksportledende landa ville ha en høyere terskel.
Hadde avtaleforslaget blitt vedtatt, ville det skapt stor usikkerhet for framtida til millioner av småbønder i verden. I Norge anslo Bondelaget at så mye som 40 000 årsverk kunne forsvinne de neste åra. Avtalen ville ha åpna nye store markeder for agrokapitalene, mens mange små og tollbeskytta bønder ville ha mista livsgrunnlaget sitt. Avtaleforslaget satte frihandel over den pågående matvarekrisa. Forslaget ville gjort det vanskeligere for fattige land å opprettholde egen matproduksjon. Det igjen ville gjort de svært sårbare for økende matvare-priser, noe som ville ha ramma de aller fattigste.
Posted by Fjeldstad at 23:56 0 comments
Labels: imperalisme
Wednesday, October 22, 2008
Matvarekrisa – Verdens matvarelagre (Del E)
Basismatvarelagrene i verden kunne vært brukt til å dempe priskriser. Man kunne ha brukt lagrene til å spre billig mat til dem som trenger det mest, for å dempe antallet som ble underernært som følge av mangelen på kjøpekraft. Men lagring av varer har blitt sett på som umoderne i nyliberalismens tidsalder. Det strider mot det «moderne» just-in-time-prinsippet om at varer og delfabrikater skal bli levert akkurat tidsnok for produksjonen, så man slipper å ha utgifter med store lagre.
Verdens matvarelagre har krympa. Siden tusenårsskiftet har både ris- og maislagrene krympa drastisk. Verdensbankens nyliberale økonomer har insistert på at land som skal få lån, må redusere lagrene sine og ha tiltro at det frie markedet vil forsyne dem med mat nok til rimelige priser. Vi ser nå i flere land at regjeringer står uten de nødvendige statlige matlagrene som kunne ha dempet deler av konsekvensene ved krisa.
De store matproduserende landa som hadde en betydelig nedgang i egen matproduksjon, gjorde det eneste logiske for å sikre sitt eget internmarked. De innførte begrensninger på eksport på ris, hvete og andre basismatvarer. India innførte eksportforbud på ris i oktober 2007, og nå har 29 land har innført eksportrestriksjoner og eksportforbud på utvalgte varer. Blant disse finner vi store eksportland som Argentina, India, Kasakhstan, Kina og Vietnam. Dette letter sjølsagt situasjonen i disse landene. Mange jordbruksbaserte u-land i verden har blitt tvunget vekk fra sjølvforsyning og over til eksportjordbruk til verdensmarkedet. Dette fører til at noen land er basismatvareeksporterende og andre er basismatvareimporterende. Befolkningen i de landa som i stor grad er blitt tvunget til å importere eget basismatvarebehov, blir sittende igjen med regninga.
De største matvareprodusentene begynner nå å bygge opp sine lagre igjen for å stå bedre rusta framover. Men de fattigste landa i Sør forventes neste år i enda større grad å tømme reservelagrene. Verdensbanken forventer at prisene vil ligge over 2004-nivået i hvert fall fram til 2015. Det er for høyt til at de fattigste landa kan bygge opp eller holde lagrene på eit tilfredsstillende nivå. Samtidig fryktes det at antallet som sulter, kommer til å stige fra 850 000 000 til 1 200 000 000 i løpet av de neste 7 årene. Hvor mange må ofres før mat blir en menneskerettighet, før alle får etter behov?
Jeg har plassert min blogg i Oslo på bloggportalen Bloggurat!
Posted by Fjeldstad at 20:41 0 comments
Labels: imperalisme
Tuesday, October 21, 2008
Matvarekrisa – Noen blir rike, mens andre sulter (del D)
Det er store penger å hente ut fra matvarekrisa. Det er attraktivt å spekulere i mat når pengene finnes der, i en tid økonomien sliter. Det er store penger i å kjøpe en kontrakt på x tonn mat – dyrt den ene dagen, for å selge enda dyrere den neste. I følge The Commodity Futures Trading Commission er omtrent 19 % av utestående riskontrakter i hendene på selskaper som ikke er kommersielle risinvestorer. Altså investorer som kan ha kjøpt opp riskontrakter for å tjene på prisbevegelser. Det rapporteres om stor spekulasjon i jordbrukseiendommer, shippingutstyr og gjødsel. Flere hundre millioner dollar er det siste halvåret blitt investert i alt fra afrikansk ørken til den engelske landsbygda. Når resten av verdensøkonomien går i rødt, ser det langt lysere ut for verdens store selskaper innen de forskjellige sider av jordbruksproduksjonen.
Agrokonsernet Monsantos hadde mellom desember og februar dobbelt så høye inntekter sammenlignet med i fjor. Fortjenesten er 14 ganger høyere enn i 2003. Børskursen har steget fra 62 dollar i midten av august 2007 til 138 dollar den 9. juni 2008.
Også de andre store agrokonsernene ser det lyst ut for. Her er noen tall for første kvartal 2008 i noen av de viktigste agroselskapene:
- Archer Daniels Midland (ADM): Bruttoprofitt: 1 150 000 000 dollar, opp 55 % fra i fjor.
- Cargill: 1 030 000 000 dollar, opp 86 % fra i fjor.
- Duponte Agriculture and Nutrition: Inntekt før skatt: 786 000 000 dollar, opp 21 % fra i fjor.
- Potash Corporation: Nettoinntekt 66 000 000 dollar, opp 186 % fra i fjor.
- Mosaic: Nettofortjeneste 520 800 000 dollar, opp mer enn 1200 % fra i fjor.
Hjemme i Norge rapporterer både Fokus Bank, Sparebank 1 SMN og DNB NOR Markets om større interesse for å investere i råvaremarkedene. Mye av investeringene er hovedsakelig i energisektoren, men også mat er interessant for norske investeringsporteføljer. Både rene spekulanter og store selskaper ser muligheter i et marked der prisene svinger mye, og der det er mulig å hente ut store gevinster på kortere engasjementer.
Yara
Delvis statseide Yara her hjemme har også forsynt seg fint av kaka. Yara har fra midten av august til begynnelsen av juni økt fra 24 til 82 dollar på den amerikanske børsen. Fortjenesten til Yara per aksje første kvartal 2008 var over dobbelt så høy som i samme kvartal i 2007. Driftsresultatet for andre kvartal 2008 endte på 4,7 milliarder kroner. 3,4 milliarder mer enn i samme kvartal i 2007.
Den norske gjødselgiganten bruker de gode tidene til å ekspandere. De har kjøpt opp den kanadiske nitrogenprodusenten Saskferco for 8 milliarder kroner. Oppkjøpet vil tilføre 650 000 tonn ammoniakk, 980 000 tonn urea og 230 000 tonn UAN i årlig produksjonskapasitet. Det vil bidra til å styrke Yara som gjødselkapitalist.
Yaras gode resultater henger sammen med årets matvarekrise. Etterspørselen etter gjødsel for å øke avlingene, har økt betraktelig. Men å intensivere gjødselbruken er ingen god, langsiktig løsning for matproduksjonen. Nitrogenbasert gjødsel hjelper plantene til å vokse fortere, men gjør også at energiinnholdet synker. I tillegg trekker gjødslet ut næringa fra jorda så den blir mindre fruktbar på lengre sikt. Dette kompenseres ofte ved å bruke enda mere gjødsel som forlenger de negative effektene på jorda, men styrker inntektssida i de store gjødselselskapene.
Posted by Fjeldstad at 22:19 0 comments
Labels: imperalisme
Sunday, October 19, 2008
Matvarekrisa – Innsatsfaktorene (del C)
Ris og andre korn er varer med relativ enkel sammensetning (1), sammenligna med kjøtt og matvarer ferdigstilt i fabrikkproduksjon. Blant de fattigste i verden er det normalt å kjøpe basisprodukter som hvete, ris og mais, istedenfor ferdigvarer som brød, frokostblanding og ferdigmiddager. Prisen på basisvarer er sjølvsagt lavere enn på ferdigvarer på grunn av den enkle sammensetninga. Varer med mer avansert sammensetning er bedre beskytta mot plutselig prisøkninger på innsatsfaktorene fordi sammensetninga gjør at man som regel står på flere «bein». Når hveteprisen har blitt dobla siden 2006, skjer ikke det samme med brødprisen, den øker kanskje med bare mellom 5 og 10 % fordi varen brød har en mer avansert sammensetning enn ren hvete. Dermed rammer krisa hardere de fattige i verden som har et kosthold basert på basismatvarer.
Prisene på innsatsfaktorene i jordbruket har steget. Dette gjør at matvareprisene blir drevet opp. De sirkulerende innsatsfaktorene er, i tillegg til menneskelig arbeidskraft og jordas evne til å gi bort næring, hovedsaklig olje, kunstgjødsel, frø og sprøytemidler. Prisen på alle de store kunstgjødseltypene økte fra og med sommeren 2007 og eksploderte virkelig vinteren 2007/08. Prisen på forskjellige kunstgjødselmineraler økte fra 44 % til 227 % mellom april 2007 og april 2008. Økninga i prisen på kunstgjødsel henger sammen med den økte energiprisen på verdensmarkedet (energiprisen er nå fire ganger så høy som i 2003), økte råvarepriser og økt etterspørsel. Dette har gjort matvareproduksjonen enda dyrere.
Den andre og kanskje viktigere grunnen for kostnadsøkningene er den stigende oljeprisen. Olje- eller drivstoffkostnader kan være opp til 80 % av kostnadene i enkelte basismatvareproduksjoner. Det siste året har oljeprisen nesten doblet seg. Og den har over firedoblet seg siden 2002. Oljeprisøkinga er i seg sjølv verdt en egen artikkel. En av konsekvensene av høy oljepris er at imperialistmaktene seriøst har begynt å se etter et alternativ til olje. Både Canada, USA og EU har vedtak på at man skal satse mer på biodrivstoff i framtida. I EU ser det ut som om man nå vil omdefinere
biodrivstoffmålsetningene etter massivt press fra miljø- og matbevegelsene.
Dette fører også til økt kamp om den beste jorda på kloden skal brukes til drivstoff eller matproduksjon. Det vil også holde matprisen oppe ved at den vil henge tettere sammen med drivstoffprisene. Så lenge vi har et kapitalistisk system styrt av den kortsiktige profitten, vil det alltid være mer interessant å selge jordbruksproduktene til biobrenselindustrien – så lenge de kan betale mer enn de som vil ha det til mat. Og så lenge oljeprisen er høy, men fortsatt standarden, vil biodrivstoffprisen forholde seg til den. Er drivstoffprisene høye, vil det være med på å holde matvareprisene oppe.
Satsinga på biodrivstoff i Vesten gjør det også lukrativt å sikre seg de beste jordbruksarealene. Konkurransen om jordstykkene vil bli hardere, og prisen på dem kommer nok til å øke. Med økte utgifter i produksjonsarealer vil matvareprisene fortsatt holdes oppe.
Hvor stor effekt biodrivstoff har på matvareprisene, er omdiskutert. USA hevder at dette dreier seg om rundt 3 %. Mens Verdensbanken har fått laget en rapport i sommer som hevder at biodrivstoff utgjør 75 % av økningen i matvareprisen, og 15 % kommer av økte gjødselspriser. Rapporten renvasker sukkerbasert biobrensel, som blant annet Brasil er ledende på. Over en tredel av USAs maisavlinger går nå til å produsere etanol, mens halvparten av EUs vegetabilske olje går til biodiesel. (2)
1. Med varens sammensetning mener jeg sammensettinga av produksjonsmidler, råvarer og arbeidskraft.
2. http://www.regjeringen.no/nb/dep/lmd/aktuelt/nyheter/2008/jul-08/mat-mener-biodrivstoff-harskyld-i-matva.html?id=520756
Posted by Fjeldstad at 19:12 0 comments
Labels: imperalisme, tidskrift
Wednesday, October 15, 2008
Matvarekrisa – klima (del B)
Det er godt dokumentert at menneskelig forurensing fører til raske og drastiske endringer i jordklodens klima. Temperaturen på planeten vår stiger, polene smelter, havet stiger. Det blir oftere katastrofeværvarsel og flom, og ørkenene vokser. I 2007 ble det rapportert om tørke i viktige matproduserende regioner i Australia, USA, landene rundt Svartehavet og i Nord-Afrika. Produksjon av basismatvarer er i stor grad basert på et forutsigbart klima. Langvarig tørke eller for mye nedbør kan fort ødelegge store produksjonsarealer for sesongen.
Klimaendringene som rammet flere store basismatvareproduserende land på alle kanter av jordkloden, satte i gang prisveksten. Prisen på hveteeksport begynte den drastiske økningen allerede sommeren 2007. Og i november 2007 begynte prisen på riseksport å følge etter. FAOs matprisindeks økte med 54 % fra april 2007 til april 2008. Syklonen Nagris i mai fikk risprisen til å øke med 10 % på en uke.
Utryggheten rundt hvilket klima vi vil få framover, gjør at prisen fortsatt kommer til å være høy. Det skaper en stor usikkerhet om mattilgangen i framtida. Plutselige klima-katastrofer kan snu opp ned på produksjonsforventningene. Men til tross for den tørken vi så i 2007, var det økning til nye rekordnivåer i både ris- og hveteproduksjonen samme året.
Posted by Fjeldstad at 23:45 0 comments
Monday, October 13, 2008
Matvarekrisa – samtidas folkemord (del A)
Dette er første del av en artikkel jeg har hatt på trykk i Rødt! marxistisk tidsskrift. Les hele artikkelen her.
På den sørlige halvklode, fra Filippinene i øst til Honduras i vest, har folk den siste tiden gjort opprør mot de økende matvareprisene. Det har allerede vært protester og streiker i Burkina Faso, Bangladesh, Egypt, Elfenbenkysten, Pakistan, Thailand, Kambodsja, Kamerun, Etiopia, Honduras, Indonesia, Madagaskar, Mauritania, Niger, Peru, Senegal, Usbekistan og Zambia. Politi og militæret er blitt brukt for å slå ned protestene. Flere er blitt drept og tusener arrestert i matprotestene.
41 land står på FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) sin liste over land som trenger hjelp utenfra for å løse matvarekrisa. På Haiti spiser befolkningen sølekaker, i Elfenbenkysten vil demonstranter heller bli skutt enn å sulte i hjel, og i Sør-Afrika forlater foreldre barna sine fordi de ikke har penger til mat.
Mat som bruksvare – altså noe som ikke bare er interessant fordi det skal selges og kjøpes, men også brukes– har noen helt spesielle egenskaper som skiller den fra andre bruksvarer. Mat er den eneste måten menneskene får i seg energi som vi trenger for å overleve. Denne energien stammer til syvende og sist fra solen som verken Jørgen Hattemaker eller Kong Salomo har eksklusiv rett på. Mat er på denne måten en grunnleggende menneskerett for å kunne overleve.
Kapitalismen har for lenge siden vist seg å være et utilstrekkelig økonomisk system for fordeling av mat. Verden har allerede i flere tiår hatt store problemer med å sikre verdens befolkning et fullverdig kosthold. Ikke på grunn av at jorda mangler evne til å produsere næring til verdens mennesker, men på grunn av en sammensatt, langvarig fordelingskrise som igjen er en direkte konsekvens av kapitalismen.
Befolkningseksplosjon, mangel på matsuverenitet, IMFs og Verdensbankens krav til privatisering og avregulering av jordbruket, rovdrift på jordkloden, reduksjon i verdens matvarelagre, patentvelde på frø og økende kjøttforbruk i Kina og Latin-Amerika er alt puslespillbrikker i bildet av matvarefordelinga i verden. Men nå skal vi se spesifikt på krisa som oppsto høsten 2007, en krise som kvantitativt doblet kapitalens underernærte ofre fra omtrent 1 til 2 milliarder mennesker.
Prisen på matvarer gikk i taket våren 2008. Prisen på ris økte med 71 prosent mellom januar og april 2008. I tillegg økte prisene på hvete og mais betydelig, mens kjøttprisene fortsatt ligger på et «normalt»-nivå. Gigantiske pengemengder er med denne krisa flytta fra verdens fattigste halvpart til en håndfull av verdens aller rikeste. Klassekampen rapporterte den 31. mai at de store agrokonsernene har tjent milliarder på denne krisa.
Posted by Fjeldstad at 18:22 0 comments
Labels: imperalisme
Monday, October 06, 2008
Friday, October 03, 2008
OL-slips
Man kan ikke påstå at Ivar Dyrhaug er forbilde for noen i moteverden. Men du trenger ikke likevel å stille opp med Sportsredaksjonens OL-slips på fredagskvelden...
Posted by Fjeldstad at 20:55 0 comments
Labels: mote
Monday, September 22, 2008
Scary
Hvorfor forsvinner internett rett etter at jeg har lest at trommisen i mitt favoritt band har problemmer med pacemakeren og må avlyse sin Nord-amerikanske turne?
Posted by Fjeldstad at 23:05 2 comments
Labels: musikk
Thursday, September 18, 2008
Friday, September 12, 2008
Monday, August 25, 2008
Er det fortsatt behov for Hat og kjærlighet?
Spørsmålet må vel besvares siden jeg ikke har blogget på en stund og det heller ikke har virket som noen har savna meg i Bloggpolis. I sommer har jeg brukt datatiden min på å skrive artikkel til tidskriftet Rødt! om matvarekrisa. Tidsskriftet kan du foresten bestille ved å sende en epost til roedt@marxisme.no. Også har det gått en del tid med på å legge inn gamle artikler inn i den nye marxisme.no sida som kommer i september.
Min siste bloggpost var for snart en måned sida da jeg skrev om starten på årets hoppsesong. Og den før der igjen skrev jeg 21 mai. Så det vil vel ikke være feil å egentlig si at denne bloggen er pensjonert.
Hvis jeg skal fortsette å blogge ser jeg mer for meg at jeg vil rendyrke en profil. Det er fire mulige bloggprofiler jeg ser for meg:
Hoppbloggen - Jeg kommer uansett til å følge med og jeg liker å skrive om hoppsporten. Men likevel jeg er ganske resultat orientert og burde nok være mer kommenterende hvis jeg skal fortsette med hoppblogging.
Marxismebloggen - Jeg prøver jo hele tiden og tenke å analysere. Skriver uansett litt for tidsskriftet jeg sitter i redaksjonen til. Og har jo innlegg på møter og i aviser som kunne vært greit å ha samla. Men blir vel fort litt i rykk og napp.
Musikkbloggen - Siden jeg har som nyttårsløfte å bare kjøpe ny musikk (plater som er utgitt i år 2008) så dumper jeg borti musikk som kansje andre er intresert i å høre om. Siden jeg foretrekker å kjøpe CDer framfor sånn nymotens mp3 og Youtube videoer så kansje jeg vil framstå litt som vintage.
Filmbloggen - Er jo veldig glad i film, spesielt på kino. Men det har blitt veldig lite av det i det siste siden jeg påla meg sjølv et kinosølibat i vente på Batman filmen. Som egentlig ikke var så bra at det vart verdt det. Så da må jeg komme meg tilbake i trening.
Hvis du er en av de 400 som har vært innom her i det siste og har noen synspunkter så kom med en kommentar.
Posted by Fjeldstad at 22:39 3 comments
Labels: blogg
Sunday, July 27, 2008
Svak sesongstart av hopplandslaget i Hinterzarten
Mens de fleste har grilla seg i sola har hoppsesongen begynt denne helga. I Hinterzarten i Tyskland har hele hoppeliten samla seg for å sette i gang årets Grand Prix turnering på plast. Her hoppes det i normalbakke i plast med en bakkestørrelse på 108 meter.
Norge skuffa i lagkonkuransen på lørdag. Bare Bardals førstehopp og Bjørn Einars siste hopp står egentlig til godkjent. Østerike og Tyskland sloss gjevnt gjennom hele konkuransen. Men Østerikes Thomas Morgenstern sikra seieren i sistehoppet. Det ble i tillegg en overaskende tredjeplass til Tsjekkia.
I Søndagens inviduellekonkuranse viste 3 av våre 4 beste at de ikke er med så tidlig i sesongen. Verken Tom Hilde, Anders Bardal eller Anders Jakobsen klarte å komme seg til finaleomgangen. I tillegg klarte vår 5. mann, Jon Aaraas å bli diska. Bjørn Einar Romøren var den eneste som kom seg til finalen fra Norge. Men når Romøren bare får det 90% til så blir det en trist resultatliste for Norge. Med bare en 11.plass blandt de 30 beste.
Ellers så har Tyskland gjort comeback i verdenstoppen. Georg Spaeth hoppet et fantastisk finalehopp på 110 meter og fikk en fortjent hjemmeseier. Han ble etterfulgt av Østerikes Koffler og Morgenstern før landsmannen Neumayer. Den store overaskelsen finner vi på femteplass. Franskmannen David Lazzaroni gjorde to gode gjevne hopp og kan fort bli årest store overaskelse i verdenstoppen.
Resultatlista
Posted by Fjeldstad at 11:55 0 comments
Labels: hopp
Wednesday, May 21, 2008
Forballkamp: FK Sonic Bush Foo Fighter Youth VS FK Blur/Radiohead/Garbage
Det er klart for første kamp mellom rockens fotballlag. Stemmningen er stor på stadion så det er vel bare å sette i gang. Der ser vi dommeren og laga er klare for 90 minutter med moro.
1 Steve Shelley gjør seg klar ved hjørneflagget...
FK Sonic Bush Foo Fighter Youth er videre i rockens fotballverden med denne 3-1 seieren. Kan ikke si at jeg er veldig overaska akkurat....
Posted by Fjeldstad at 17:18 1 comments
Labels: fotball