Thursday, November 29, 2007

Villiers-le-Bel


To år etter at to ungdommer døde i en transformaterboksen i Clichy-sous-Bois er det igjen flammer i Paris sine gater. Lørdag ble Moushin og Larami (16) drept da de krasjet med en politibil. Politiet stakk utenksomt av og igjen ble Paris sine forsteder påmint om hvor delt Frankrike er.

Siden da har det vært opptøyer i Villiers-le-Bel. Ungdommer har bevepnet seg med de de kan få tak i av våpen og gått til angrep på Sarkozy-staten. Opptøyene er langt mere brutale enn de for 2 år siden kan vi høre journalister rapportere. Sarkozy-regimet, som lovet å knuse motstanden mot det etablerte Frankrike, har bare klart å skape større vrede.

På samme måte som opptøyene etter Clichy-sous-Bois var grunnlegende rettferdige, er også opptøyene i Villiers-le-Bel det.

Her hjemme i Norge prøver Human Rights Service (HRS) og koble sammen reaksjonene på et rasistisk mord med militant islamisme. Under overskriften "Urbane geriljagrupper i Paris" presenterer anti-islamistiske HRS en analyse som sier det er fordi ungdommene er muslimer at de reagerer voldsomt. De har ifølge HRS tydeligvis en lavere kulturelle, moralske og ideologiske verdier enn oss andre.

Tydelig kommer rasismen og islamofobien fram når dette blir linka til av aktører som mener man må forberde oss på borgerkrig mot muslimer i Europa. HRS er en samfunnsaktør som legitimerer og sprer islamofobi og rasisme. I Villiers-le-Bel er det helt sikkert sinte muslimer, men det er fordi Moushin og Larami ble drept. Og drap på 16-åringer gjør meg også sint!

2 comments:

Anonymous said...

er det ikke HRS hege storhaug jobber/ jobbet for?

Fjeldstad said...

Jepp. Hege Storhaug jobber i HRS