Sunday, November 12, 2006

Babel


To små marokanske gutter tester hvor godt geveret, de har fått for å beskytte gjetene sine, funker i de steinete marokanske fjellene. Når de prøver å se om de kan treffe en buss langt unna, klarer de å treffe en amerikansk to barnsmor. Hjemme i statene blir morens barn passet av en Mexicansk barnevakt som over alt på jord vil komme i sin sønns bryllup. Og i Japan er det en døvstum jente som ikke klarer å forholde seg til sin far etter morens død.



Dette blir fire historier på tre hjørner av verden på en gang. Når den amerikanske faren må sloss for å få legehjelp til sin kone. De to brødrene må ungå å bli fanget av politiet. Den mexikanske barnevakten tar med seg de to amerikanske barna hun passer til Mexico. Og en jente i Japan som prøver å få pult som problemløsningsmetode.



De gjør heller ikke ting enklere at det blir gjort til internasjonal politikk av skyttinga mot bussen.


Babel blir en framstilling av den globaliserte klassedelte verden. Den viser forskjellene fra fire verdens hjørner både geografisk og klassemessig. Vilkårene og utgangspunktet for handlingene til de forskjellige menneskene beskrives godt i hvor stor deres internasjonale lommebok er. Amerikanernes vilje å tro på at penger og ambasader kan løse alle deres problemmer. Stemplinga av geverskuddene som en muslimsk terrorhandling. Trakaseringa av Mexicanere på grensa. er alle eksempler fra den klassedelte verden filmen gir oss innblikk i.


Samtidig er det også en film om den mangel på kommunikasjon som nevnt hos flere kritikere. Misforståelser og først og fremst ikke kommunikasjon har alle familiene i denne filmen til felles. Best kommer det fram i forholdet mellom rolle figurene til Brad Pitt og Cate Blanchett.


Visuelt er denne filmen svært poetisk. Nydelige bilder fra marokanske fjell i kontrast med supermoderne japansk storby. Også fokuseringa på ansikts trekkene til karakterene, gir en slags følelse av ekte. Det er kult når man ser trekk som gjør at ellers så oppsminka hollywoodskuespillere har menneskelige alderdomstrekk, som rynker o.l.


Et fantastisk film absolutt vært å se Alejandro González Iñárritu's Babel!

2 comments:

Kjetil said...

Kva meiner du med "å få pult som problemløsningsmetode"? Skal ho pula, eller vil ho ha ein pult?

Fjeldstad said...

ho tror ho vil pula. ikkje ha ein pult.