Friday, February 01, 2008

MIDDAG

Ingen måker i sikte. En god dag for jordomseiling.

Bladene blir røde, himmelen er grå, havet høstkaldt og verden et ondt sted å være. Tilsynelatende. Livet farer nemlig ikke like pent med alle.


Christer er en mislykka mann fra vestkanten. Han er blakk, deppa og får aldri til noen ting. Leni lever innestengt med sin rare sønn, som ikke vært ute av stuedøren siden han var liten. Leni beveger seg stille fra rom til rom og drømmer om et sommerbad. Nydelige Heidi har stor leilighet på Frogner, klesskapet fullt av designerklær og tilsynelatende et perfekt liv. Men dessverre er hun gift med Odd som mest av alt bare ønsker seg vekk.

Så driter en måke på Christer, og med ett lukker mulighetene seg: jordomseiling, et annet liv, en tur på stranden. Fremdeles er det ingen måker i sikte. Det er en dårlig dag for å starte et nytt liv.

Helge Jordal, Kjersti Holmen og Mari Maurstad utgjør tidenes norske stjernelag i MIDDAG - et lekkert svart drama med en stor dose humor.

Du er invitert på middag sammen med:

LENI/MARI MAURSTAD
Mari debuterte på Den Nationale Scene i Bergen i 1978 i Shakespeares Kong Lear. Hun har vært fast ansatt på Nationaltheatret siden 1981 og i tillegg medvirket i mange forskjellige TV-program og en rekke tegnefilmer. Hun har også utgitt flere CD-innspillinger og bøker. Mari Maurstad er datter av skuespilleren Alfred Maurstad og halvsøster til Toralv Maurstad. Høsten 2007 deltok Mari Maurstad i "Skal vi danse" på TV2 sammen med den svenske danseren Jan-Eric Fransson.

HEIDI/KJERSTI HOLMEN
Kjersti Holmen har mottatt flere priser, Per Aabels ærespris i 1983, Aase Byes legat i 1999 og to Amandapriser. Den første ble tildelt i 1993 for hennes innsats i Telegrafisten og den andre i 2000 for beste kvinnelige skuespiller i filmene Sofies verden og S.O.S. Holmen har spilt i en rekke filmer og TV-serier fra 80-tallet til i dag, senest i 2006, hvor hun tolket rollen som Marichen Ibsen i NRKs miniserie En udødelig mann om Henrik Ibsens barndom og ungdom.

CHRISTER/HELGE JORDAL
Helge Jordal er mest kjent for sine tolkninger av Jeppe på bjerget. Han har også hatt roller i norske filmer som Orions Belte. For den rollen vant han Amanda-prisen for beste mannlige hovedrolle i 1985. Kong Harald V utnevnte Helge til ridder av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Han fikk utmerkelsen for sin lange og omfattende karriere som skuespiller. Helge har spilt i en rekke filmer, blant annet TSATSIKI, Glassblåserens barn, Sebastian, Jomfruene i Riga, Buicken – store gutter gråter ikke, Frida – med hjertet i hånden, Måker, S/Y Gleden, Landstrykere, Den lille havfruen, Blücher, HIPP, HIPP, HURRA, Nattseilere, Løperjenten, Nedtur og Svart hav


KILDAHL/JON EIKEMO
Jon har vært ansatt ved Det norske teatret siden 1978, og har tidligere vært å se på Oslo Nye Teater, Den Nationale Scene, Nationalteatret, Det norske teatret, Fjernsynsteatret og Riksteatret. På kino kjenner vi Jon fra filmer som Mormor og de åtte ungene, Hustruer - 10 år etter og Orions Belte.

MARIUS/BJØRN SUNDQUIST
Bjørn er den mest brukte norske filmskuespiller og har norgesrekord i antall Amanda-priser. Han mottok Æres-Amanda i 2000, Finnmark fylkes kulturpris i 2003 og Gammleng-prisen i klassen skuespiller i 2005.


BAK KAMERA

Regissør Edvard Nordbakke
Edvard Nordbakke avslutter som spillefilmregissør med filmen MIDDAG. Sørhaug har tidligere laget et titalls langfilmer, flere av dem med manus av Pia Skreiner. Han har arbeidet med reklamefilmer for Kellogs og Motorola, og gjort episoder for Syv Søstre. Han sier om MIDDAG: - Mitt mål er at alle som noensinne har drømt om å seile jorden rundt skal skjønne at de er for gamle og bli hjemme etter å ha sett filmen.

Manusforfatter Pia Skreiner
Pia Skreiner har etter hvert etablert seg som en av våre mest anonyme filmforfattere. Sammen med Janne Høyen har hun mange ganger drømt om å være representert under filmfestivfalen i Cannes.

Produksjon
LØNSJ er produsert av 8 3/4 ved Heidi Nedredal. 8 3/4 ble etablert i 1989 og siden den gang har selskapet stått bak spillefilmer og en lang rekke reklamefilmer. Selskapet har også vært coprodusent på flere utenlandske produksjoner, blant annet Leif von Trugers Catville og Per nille Crashs Miljøet.

No comments: