Tuesday, August 01, 2006

Hva skal kirka få?


I dagens klassekampen er det en artikkel om Opplysningsvesenets fond på 6 milliarder kroner. Dette fondet er en gammel arvtager fra da staten overtok den katolske kirkas eiendommer i Norge. Det består ikke bare av kirker og presteboliger, men også av verdipapirer til 1,7 milliarder, verdier i skog og utmark på 700 millioner, Festetomter til 1,8 milliarder og Eiendomsutvikling/småkraft til en verdi på 400millioner. Altså ikke bare småtterier.

Det meste av dette er verdier som vi burde eid i felleskap, og ikke bare gi bort til kirka når den får ett friere forhold til staten. Etter min mening er jo disse verdiene tatt fra folk, gjennom å kreve leie for fiskerettigheter, spekulere i utbytting av arbeidere på børsen og leie ut jord til bønder. Andre ser kansje på det som en nødvendig skillsmissegave så kirka har økonomisk trygghet. Og det går jo også å mene at man burde gi alt til katolikkene siden det var deres kapital i utgangspunktet.

'>Dette er hvetfall en intresant debatt om hvem som har rett på hva og derfor har jeg laget denne lille undersøkelsen.....







kjønn

mann

kvinne










Hvor mye skal kirka få?

ikke no

halvparten av kirkene

bare kirkene

kirkene + Bispe- og presteboliger/gårdene

3 milliarder

Hele opplysningsvesenets fond (ca 6 milliarder)

Hele statsbudsjettet for 2007










Hvilket parti stemmer du?

Krf

RV

Frp

Miljøpartiet

Høyre

SV

Venstre

AP

SP

NKP

Kystpartiet

pensjonistpartiet



No comments: