Monday, August 21, 2006

De vil ta jentene våre!


Pass på at du ikke stemmer på feil parti neste år fordi de er ute etter å ta jentene våre. Tron Øgrim har kommentert denne god biten jeg fant på bibloteket i dag. Det er en samling av Arbeiderpartiets og Høires valgfilmer fra årene 1928 til 1936, da det var viktig med filmvisning som en del av valgkampen.

De to første filmene er fra Oslovalgkampen i 1928 der Høire viser hvor flott Oslo har blitt under deres styre til Harald Hardråde og Christian Kvart. De viser glade barn som leker, sykehus, kommunale boliger, gamlehjem og mer. I Oslo AP filmen fra samme år er det mer Øst mot Vest. Mye kryssklipping mellom bydeler med fattigdom og vestkantens rikdom. Men også¨her er det velferd som er valgsaken.

Stilen til valgfilmene utvikler seg og i 1936 handler det mest om å beskytte våre kvinner mot menn fra det andre partiet. I den ene av to arbeiderpartifilmer det året blir det både slåssing og tafsing. Hotel Cesar verdien er høy i valgkampene rett før krigen. Heldigvis får man med seg en oppfordring til å lese kapitalen av Karl Marx og delta i organisert arbeideridrett.

6 comments:

Anonymous said...

Det morsomme er jo at Marx er aktuell igjen.

Fjeldstad said...

Jeg synes Marx alltid har vært aktuell.

sjur sævik said...

De filmene er latterlig morsomme! Med helt klassisk trekant drama historie, med en stygg men rik Arbeiderparti mann og en Pen Og Arbeidsløs høire mann... Sånn vil jeg at valgkampen i 2007 skal være! (eller kanskje ikke)

Fjeldstad said...

RV kan kansje lage en film om dama, som ikke vil bli sjekka opp av stygge ap- og høire-menn men sier nei, i 2007

meeeh said...

Vi så DVDen i fjor vinter. Den er en ekte klassiker. Men jeg kunne tenkte meg å sett HELE filmer, ikke bare klipp fra dem. Noen idé om hvor vi kan skaffe dem?

Fjeldstad said...

Ta kontakt med NFI eller Arbark, hvis ikke de veit hvor de finnes så hør med Arbeiderpartiet og Høire