Wednesday, February 15, 2006

Ukas Barnebok: Komme og gå



av Helga Gunerius Eriksen

Helga Gunerius Eriksen vant Brageprisen i 2003 og kom i fjor ut med enda en ny barnebok på nynorsk. i utgangspunktet synes jeg det er morsomt å anmelde en barnebok på nynorsk spessielt når også handlinga er lagt til Grorudalen i Oslo. Men dette er nok en bok som skaper større interesse hos den voksne leseren enn hos ungene.

Komme og gå er historien om en lite barn som stikker hjemmefra blokka til mamma og pappa fordi det er krangling hjemme som i alle andre hjem. Barnet går oppover alnaelva og undrer og filosoferer over vannet, hvor det kommer fra, hva som skjer hjemme og by-naturen. Det blir kveld å ønske om å flytte hjemmefra blir fort litt skumlere.

Morten Øen har illustrert boka med svart hvit fotografier av kvister, alnaelva og uskarpe bilder av barn og blokker. Man kunne jo tenke seg at dette ville være flott for barna å bruke fantasien til å se ting i bildene, men dette er for eletistisk og sært.

For alle voksne derimot som vil lese en billedbok på nynorsk med litt rare utydelige bilder laga i en ganske tøff grafisk og dokumentarisk framstilling er denne boka helt verdt et lån på bibloteket.

No comments: