Monday, February 05, 2007

Frihet


Jeg har fått i oppdrag og skrive om Frihet. Kansje ikke den mest spenstige oppgaven, men temaet er likevel viktig. Samtidig blir det fort en tekst som lander på kulen:

Menneskeheten og de klassene som har blitt frarøvet frihet har sloss for "Frihetens Rike" flere ganger opp gjennom historia. Mens de fleste frihetskamper gjennom historia har enten blitt slått ned, eller blitt kamper for en allmenn liksom frihet som skulle vise seg å være en klasses frihet til å undertrykke og utbytte andre. Marx og Engels trekker fram det vesentlig målet for kommunistenes frihetskamp i manifestet "I stedet for det gamle borgerlige samfunnet med sine klasser og klassemotsigelser trer en sammenslutning hvor den frie utviklinga av hver enkelt er betingelsen for alles frie utvikling."

Denne enkle beskrivelsen av "Frihetens rike" er ikke nok for å forstå hva som må til for å oppnå frihet. Vi må forklare det viktigste grunnlaget for å kunne oppnå mennesklig frigjøring, nemelig kommunistisk økonomi. Morten Falk beskrev det enkelt i artikkelen "Frihet og liv er ett":

"Frihet og likhet forutsetter mat, klær, hus, møbler, bøker, TV, bil, PC og mobiltelefon osv., som alt sammen er frukter av materielt arbeid. Altså må vi arbeide. Men arbeidet må fordeles likt. Som umulig kan bety at en bjørnesterk 30-årig ungdom skal arbeide like mye som en sliten, 70-årig gamling. Altså: Fra enhver etter evne. Og de materielle godene skal også deles likt på samfunnets medlemmer. Men en 30-årig bjørnesterk ungdom trenger mere av både mat og klær og kanskje hus og møbler og mobiltelefoner enn en sliten, 70-årig gamling. Altså: Til enhver etter behov."

Fra enhver etter evne og til enhver etter behov pluss en fri utvikling av enkelt menneskene for den frie utviklinga for alle mennesker. Er sjølve grunnlaget i den kommunistiske frihetstanken.

Kraften eller kjernen som ønsker et fritt liv ligger nok i oss alle. Og vi sloss for større friheter om og om igjen. Vi har sloss for å ha friheten til å skrive norsk, vi har sloss for retten til å stemme, vi har sloss for en frihet fra okkupasjon og vi sloss forsatt for frihet fra arbeidsgivernes styringsrett. Kampen om frihet må tas om og om igjen, til friheten er vunnet i alt. Og denne kampen er menneskehet klare å ta fordi det er noe sant i følgende vers av Nordahl Grieg:

"Det fødtes i oss en visshet:
Frihet og liv er ett,
så enkelt og så uundværlig
som menneskets åndedrett.
"
(Nordahl Grieg)


Neste oppgave er: [trommevirvel] Hva vil du gå til krig for?.....

1 comment:

Admiral_Gringo said...

Sosialismen lever.
En gang klarer vi det.
Hasta la victoria siempre.