Sunday, February 18, 2007

Clartè nr4/06 Årgang 78


Fjorårets siste Clarte skal under lupen. For de som ikke kjenner til dette svenske bladet kan det være på plass med en liten intrudoksjon. Clarte er organet til det svenske clarte forbundet. Forbundet ble stiftet i 1924 som en del av den internasjonale Clarte-bevegelsen. I Norge var Mot dag den norske avdelinga av Clarte. I fjor gjennoppsto også Clarte i Danmark med kvartaltidskriftet Det nye Clarte.

Temaet for dette nummeret er verdensøkonmien. Den kjente Walden Bello er oversatt i to artikler. Hans kritikk av fredsprisvinner ideen mikrokreditt, tar enkelt og greit for seg at dette ikke er en løsning for verdens fattige. Paul Cockshott sin artikkel "De srora sprången" om Storbritania og Kina er grei skolering innenfor politisk økonomi.

Men artikkelen som virkelig griper inn i den debatten vi har her hjemme er Stefan Lindgrens artikkel om det svenske ISAF-bidraget. Sverige har jo mange færre soldater i afghanistan enn Norge. Og i tillegg er jo ikke de med i Nato da. Spesielt er det at det var ikke FN som ba Sverige bidra men Blair. Men også innsikten i Bonnoverenskomsten er nyttig for den hjemmelige debatten vår.

Til slutt må jeg si at Fredrick Batzlers lille fortelling fra fagforenings hverdagen gir litt solskinn.

No comments: