Tuesday, May 16, 2006

Fred i Baskerland - Fritt Baskerland!


I Baskerland har det nå lenge foregått en kamp mellom den spanske staten og ETA. Den spanske staten har forfulgt baskiske uavhenighetskjemper på urettmessig grunnlag og har tidligere vist liten interesse for en fredlig løsning på konflikten i Baskerland.

Når den væpnede gruppen ETA har oppfordret til våpenhvile er det en ny mulighet for en fredsprosess i Baskerland. De spanske og franske myndighetene har tapt kampen mot en stadig voksende bevegelse for selvråderett blant baskerne. Det er på tide at den franske og den spanske staten setter seg til forhandlingsbordet. Det nye standpunktet til ETA vil hjelpetil å skape muligheter for et nytt scenario. Det fratar den spanske og den franske staten argumentene deres mot forhandlinger.

Denne vinteren har politiske rettssaker mot 60 uavhengighetsaktivister pågått i den spanske spesialretten. Aktivistene er fra kulturorganisasjoner, fagbevegelse og uavhengighetsbevegelsen. Tortur og livstidsdommer er blir fortsatt brukt mot politiske fanger. Politiske og folkelige organisasjoner blir forbudt. Alt dette er seriøse hindre for den venstreradikale uavhengighetsbevegelsen og andre nasjonalistiske og progressive krefters forsøk på å utvikle en demokratisk prosess for å løse konflikten.

Det baskiske folket må nå få muligheten gjennom folkeavstemmning til å bestemme den Baskiske nasjonenes fremtid. En sånn demokratisk løsning vil være til fordel for det baskiske og det spanske folk. Det vil skape en virkelig åpning til å komme forbi denne konflikten

Baskerland og Frihet!

1 comment:

Anonymous said...

Kan ikke baskerland og Spania bare bli venner daaaa.. åsså kan di drikke te sammen og spise småkaker.. akkurat som de gjorde i ville westen.. da hadde værden vært et fint sted å leve i !! tenker på denne konfilkten hver natt, får nesten ikke sove assaaa.. synes så synd på grekerne!!