Wednesday, May 17, 2006

En 17mai tale for de syke og de smale


Dette er en 17-mai tale, men siden jeg ikke har en kasse å stå på eller noe publikum, så må jeg nok legge den her ut på Hat og Kjærlighet istedenfor. !7 mai er jo den dagen da vi skal ha barnetog, pølser, brus, iskrem og man kan glede seg over at nå er russen gått fra å være barn til å bli voksne (bare de våkner opp). 17mai er jo populært kalt barnasdag, og det er den, men den er også mye mer. Det er en politisk dag der vi bør minnes alle de som på en eller annen måte har slåss for Norge og folket i Norge.


Sjølv om vi lærer mye på skolen om de fine men på Eidsvoll, som klarte å skrive en hel grunnlov, så er ikke det eneste grunnen til å markere denne fri dagen.Sjølv om det var en borgelig gjeng som gikk nedover storgata fram til nybrua (der legevakta ligger nå) i de første 17 mai togene, så var 17mai en viktig kampdag for arbeiderkvinner og menn i kampen for stemmerett og andre arbeiderettigheter. Arbeidertogene gikk gjennom hele Norge. Menn og kvinner hadde malt slagord som Stemmerett til Kvinder og Menn, og 10 (så seinere 8) timers arbeidsdag. 17 mai var den dagen da arbeideren sa i fra. Og det er fortsatt en dag som bør brukes til å si ifra!

17 mai er også en dag til å minnes. Minnes de mange som har reist seg for å sloss. For en ide eller tanke som var større enn seg sjølv. Vi må huske de kvinner og menn som så fryktløst gikk i kampen mot okkupasjonen. De som sprengte tyskeforsyningslinjer, delte ut illegale aviser på arbeidsplassene, skulte flyktninger, hjalp til med å forsyne motstanden eller på en eller annen måte var del av den motstand som gjorde at fasismen ble jagd ut av vårt land.

17 mai er også en dag for solidaritet. Det er en dag vi burde huske på å være solidariske med folk som sloss de kamper vi er ferdige med. Det er en dag til å si soldarisere seg med de som må flykte fra krig, fasisme og diktatur. De som blir tvunget vekk fra sin Nasjon og sitt land. Det er en dag til å ikke akseptere den rasistiske flyktningepolitikken til den rød/grønne regjeringa. Det er en dag til å støtte de som sloss for demokrati og menneskrettigheter verden over. Støtte de som sloss for å gjøre landet sitt fritt. Være solidariske med de som sloss for menneskhets frihet. De som sloss i Palestina, Kurdistan, Phillipinene, Chiapas, Baskerland og Nepal. Vis din solidaritet med å hjelpe det du kan. Du kan begynne denne 17mai med å gi et bidrag til Helselag til Nepal på kontonummer 60450915745

Ha en god 17mai og Hurra!

1 comment:

Anonymous said...

jeg likte at du skrev arbeiderkvinner og menn. Og ikke omvendt, som ville vært "naturlig".