Kap 3 Levkår og Velferd
3.1 Klare levekårsforskjeller (evt. Økte klasseskiller i Oslo)
Det er vel ingen av mine Oslo lesere som blir forundra over at forskjellene i byen vår øker. Men regjeringen legger fram mange nyttige tall for å synligjøre at pengene konsentreres hos færre en før.
Inntektsnivået er i Oslo høyere enn landet som helhet, og har i stor grad vært økende. Men skiller man ut de svakere stilte gruppene i Oslo, kommer de dårligere ut en resten av landet. Lønnsinntektene per lønnsmottaker økte med 36% i Oslo mellom 93-04, i resten av landet med 39% i samme periode. Men for mottakere av næringsinntekt økte inntektene i gjennomsnitt med 30% mot 18% i resten av landet. Pengene som konsentreres i Oslo samler seg tydelig hos mottakere av næringsinntekt framfor hos lønnsmottakerne.
Oslo sine husholdninger ser også velstående utenifra, men i byen er det store forskjeller. Den gjennomsnittlige husholdningsinntekten for alle norske husholdninger var i 2004 359'000kr, i Oslo var den betydelig høyere med beløp på 415'000kr. Men hvis vi ser på medianinntekten så kommer Oslo mye dårligere ut. Med 276'000kr i medianinntekt i Oslo, mot 295'000kr i resten av landet.
Men det tydeligste symbolet på økte klasseforskjeller får man når man ser på den rikeste tidelen og den fattigste. I 2004 hadde de fattige 2,4% av all husholdningsinntekt i Oslo mot den rikeste tidelens sine 39%. I Norge som helhet er de tallene 3,7% og 25%. I '94 til '04 har inntekten blandt Oslos rikeste økt fra 25% til 39% av kaka. Alle andre inntektsklasser har fått mindre kakestykke i samme periode.
Fattigdommen preger også Oslo i følge Hovedstadsmeldinga. Med fattigdom er definert som halvparten medianinntekten i regione. I gjennomsnitt har Oslo 8,3% fattige, Stor-Oslo har 5,6% og Norge som helhet 3,3%. Alle bydeler i Oslo har høyere andel en landsgjennomsnittet. I bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand er den spesielt høy (over 12%), I Sagene, St. Hanshaugen, Stovner, Bjerke, Frogner,Grorud og Alna er den på gjennomsnittet eller over. Mens i de 5 siste bydelene ligger den mellom 4 og 6%.
For å oppsumere så er det en liten overklasse i Oslo som grafser til seg pengene i hovedstaden. Det store flertallet får et mindre og mindre stykke av kaka. Klasseforskjellen øker i stor fart. Og i Oslo finner vi både de rikeste og de fattigste i Norge.
Monday, July 02, 2007
Oppsumering og kommentarer til Regjeringens hovedstadsmelding:
Posted by Fjeldstad at 15:43
Labels: klassekamp, Oslopolitikk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment