Tuesday, May 15, 2007

Fuck the Non Facking generation!


Vil gjenngi denne uttalelsen fra svenske RKU, mest på grunn av den utrolig gode tittelen.

Uttalande: Fuck the Non Facking generation!

Högerns ungdomsförbund har förenats i sitt hat mot fackföreningen, och slutit upp bakom KDU:s kampanj (pressmeddelande, alltså) för att begränsa facket stridsmöjligheter.


KDU har i ett försök i att vara fyndig döpt sitt pressmeddelande till: Vi är "A Non Facking Generation". Vilket fått diverse kristdemokrater att gå i taket och oroa sig över anspelningen på ordet fuck. Vi i RKU oroas och upprörs mer av
det politiska budskapet än KDU:s försök att vara fyndiga. Det är Salladsbaren i Göteborg och Sofia Apelgren som spökar för KDU. Eftersom Sofia Apelgren vägrade teckna kollektivavtal försattes hennes restaurang i blockad av Hotell- och restaurangfacket.

Ett kollektivavtal innebär att de anställda har fått vissa rättigheter, som lön och andra anställningsvillkor, på papper. Därmed kan arbetsgivaren inte sänka lönen, öka arbetstiden eller på något annat sätt försämra arbetsvillkoren hur som helst.


Alliansens unga menar att facket har för mycket makt, och att den makten måste begränsas. Men det är inte facket och de anställda som har för mycket makt på dagens arbetsmarknad, utan arbetsgivarna och företagsägarna. Så när facket för en gångs skull gör vad de ska, tar strid för sina medlemmars intressen och mot maktlösheten som finns för arbetarna går unghögern till attack.


Det hela är mycket enkelt: kollektivavtal och starka fack gynnar de
anställda, svaga fack innebär maktlöshet och förnedring. Alliansens ungdomsförbund ställer sig på maktens sida mot alla de ungdomar som arbetar. Vi i RKU ställer oss på den andra sidan, och säger Fuck the Non Facking generation.

RKU:s centralstyrelse

No comments: