Friday, April 20, 2007

Ja til forsatt tobakksproduksjon i Norge


Tiedemanns er Skandinavisk Companis mest lønnsomme bedrift. Overskuddet var siste år på enorme 387,2 mill. norske kroner. Konsernbidraget etter skatt var på mer enn 1,2 mill. per ansatt. Dette er verdier som er skapt av de ansattes arbeid.

Vi ser at historia gjentar seg. Fra Viking Askim, via Union i Skien, til Tiedemanns Tobaksfabrik i Oslo. Lønnsomme bedrifter legges ned, produksjonen flyttes til land hvor eierne kan tjene enda mer. Eierne viser ingen respekt for arbeiderne som har skapt verdiene.

Oslo har blitt støvsugd for industriarbeidsplasser. Det er kun kapitaleiernes interesser som teller. Kravet er stadig høyere overskudd.

Den 8. desember 2006 la regjeringa fram ”Lov om omstilling”. Loven som nå er ute på høring, inneholder tiltak som skal forebygge nedleggelse av bedrifter og redusere negative virkninger der bedrifter legges ned. Men jeg tror ikke den nye loven for forebygging av bedriftsnedleggelser kan stoppe nedleggelsen av bedrifter som Tiedemanns Tobaksfabrikk, eller andre bedrifter som går med overskudd i Norge.

Lovgiverne kommer som oftest heseblesende løpende etter med lovforslag som ikke klarer å hindre nedlegging og utflytting. Her er det den internasjonale storkapitalen som står mot vanlige arbeideres behov for jobbsikkerhet.

Nå er det på tide at stortinget vedtar lover som fungerer mot nedleggelse og utflytting av lønnsomme bedrifter, og at næringsministeren snart finner fram verktøykassa si!

No comments: