Thursday, January 25, 2007

Morten Magelssen og angrepet på materialismen


Morten Magelssen skriver på bloggen Morbus Norvegicus et angrep på den marxistiske historie forståelsen.

"I Marx' historiesyn er det materielle forhold som driver enkeltmenneskene og historiens gang. Mens ideologier, idéer, religioner og filosofier – kort sagt, det meste av det som gjør livet verdt å leve – plasseres i "overbygningen", som et produkt av samfunnets organisering og den materielle fordelingen. Slik snur han virkeligheten på hodet." skriver Magelssen, men etter min mening er det Magelssen som snur virkeligheten på hodet.

For det første oppfatter jeg dette som en feil gjenngivning av den Historisk Materialistiske forståelsen. Den håper glatt over vesentlige punkter i den materialistiske marxistiske historieforståelsen.

1. De materielle forholda legger rammer for hva folk tenker. Det at en stein er tung og ligger på bakken, gjør at hvis man skulle påstå at steiner flyr ville man bli sett på som koko. Samme som at steinen ikke flyr på grunn av steinens egenskaper. Så er også de økonomiske forholdene under et hvert gitt tidspunkt avgjørende for hvilke ideer, ideologier, relgioner og filosofier som kan få gjennomslag på det gitte historiske tidspunkt. (Det finnes selvagt alltid noen som tenker helt absurde ting i forhold til dette, men de vil ha liten/ingen gjennomslagskraft for sine ideer)

2. Basis (De materielle forholda) og Overbyggning ( bl.a. ideer, ideologi, relgion og filosofi) er ikke i et statisk forhold til hverandre. Basis og overbyggning er i et dialektisk forhold til hverandre. Så endringer i basis får betydning for overbyggninga, og endringer i overbyggninga for betydning for basis. Dette gjør at historia, nuet og framtida er i konstant bevegelse.

3. Alle ideer kan testes ut i praksis om de fungerer. Det er de materielle resultatene som er beviset, ikke det tenkte resultat.

4.Filosofene har bare tolka verden forskjellig; men det det kommer an på, er å forandre den

Ellers anbefaller jeg lesning av teser om Feuerbach for en rask innføring i materialisme

2 comments:

Anonymous said...

Du kan lese Feuerbach til du blir blå i trynet, men rettskriving har du ennå ikke lært deg... det heter MATERIELL, ikke matriell. Hehe.

Fjeldstad said...

beklager Trond, jeg er og blir en dysletiker, men skal rette det opp...