Wednesday, July 19, 2006

En kamp om rettferdighet


Streiken i oljeservice handler om rettferdighet og like vilkår. Det finnes ingen grunn til at de som jobber innenfor oljeservice skal ha dårligere vilkår enn andre oljearbeidere på sokkelen. Ingen trenger å synes synd på oljeserviceansatte for at de tjener for dårlig. Men hvorfor skal denne gruppen ligge lavere i lønn enn de andre gruppene? Oljeservice er den gruppen på sokkelen som det blir stilt størst utdanningskrav til. Her er både fagarbeidere, sivilingeniører og geologer.

Etter streiken innenfor oljeservice i 2002 var det mange som trodde at man skulle få en lønnsutvikling innenfor denne gruppen som tilsvarte utviklingen for andre grupper på sokkelen. Arbeidsgiverne ga til og med inntrykk av det. Etter den tid har arbeidsgiverne brukt krefter på å løpe fra det de lovet i 2002. 75 prosent av medlemmene i Nopef på sokkelen har fått 40.000 kroner i tillegg de neste to årene. Medlemmene i oljeservice blir tilbudt 38.000 kroner.

I tillegg blir de nektet ventetidsbetaling (kompensasjon når en ansatt ikke kommer seg hjem fra plattformen etter 14 dager). De andre store gruppene på sokkelen har slik ventetidsbetaling. Oljeservicearbeider har også dårligere arbeidsrotasjoner enn andre grupper. Noen blir sågar tvunget til av arbeidsgiver til å ta ferien ut i overtidsbetaling i stedet for å ta fri. Det blir penger av slikt, men det er svært familiefiendtlig.

Oljearbeidernes krav er:
-Lik lønn som for andre ansatte på sokkelen
-Ventetidsbetaling som for andre ansatte på sokkelen
-Arbeidsrotasjoner som for andre ansatte på sokkelen

Streiken startet den 21. juni og den 21. juli har det gått en måned.

1 comment:

Anonymous said...

Skulle jo faen bare mangle.