Thursday, April 20, 2006

The Proposition


Hvis du trodde vesten var vill, ta et blikk inn i Nick Caves dystre Australia. Kaptein Maurice Stanley skal temme det usiviliserte forbrytter Australia til å passe inni britisk sivilisasjon. Etter en voldsom skudd veksling arresterer han de to yngste av Burns-brødrene. Burns-brødrene er en del av Burns-gjengen som plyndrer, voldtar og dreper over en lav sko. Kaptein Maurice Stanley tilbyr den mellomste (Charlie) ett ultimatum: Fang og drep din bror Arthur så lar vi deg og Mikey(den yngste) gå.

Charlie drar på en farefull vei ut i ørkenen der det finnes nok av andre som kunne tenke seg å drepe både han og broren. Kaptein Stanley på den andre sida møter en hevnlysten lokalbefolkningsom ikke kan vente med å få sett Mikey Burns hengt.

Dette er en mørk og dyster historie, der en manns liv er svært lite værdt. Den viser 1880-åras brutale rasisme helt åpent og grovt. Den synliggjør motsettningen mellom Britter og Irer. Den krittiserer den Australske sivilisasjonsbygginga. Nick Cave har levert et fabelaktig manus og styrker stemmninga med et godt soundtrack som setter deg i den historiske dystre følelsen. Regisør John Hillcoat har laget en absolutt en svært god film, men det er desverre ikke en regisør som viser seg å være i verdensklasse. Men på den andre sida kansje denne australieren er den eneste som kunne lagd denne filmen med nok troverdighet.

3 comments:

Mari said...

Trur du eg ville likt filmen?

Fjeldstad said...

Du er jo glad i voldelige filmer, så du hadde nok syntes den var ok, men kansje ikke helt hva du hadde erklært som favaroit filmen din

sjur sævik said...

Hoi! jeg gleder meg som en onge til å se denne filmen.