Thursday, January 08, 2009

Hva er fred, uten frihet?

Da jeg kom hjem sent i dag og leste litt nettaviser ble det raskt klart for meg at jeg måtte sette på Imperiet på cd-spilleren. Imperiet har en rekke låter som kan passe i disse tider, men det var en Mikael Wiehe-cover:

Är det verkligen fred vi vill ha?
Till varje tänkbart pris
Är vi alldeles säkra på det?
Att det värsta av allt är krig
Disse spørsmålene blir igjen aktuelle når vi leser om de 10 000 som går i fredstog, der man ikke tar stilling. Når man hører hva de flotte statsmenn kommer med forslag om fredsavtaler til de Israelske bødlene. Hva slags fred er dette? Hvem er dette fred for?
Med freden kommer segraren
och han som slogs och stred
får på böjda knän och med huvet lågt
och ta emot den starkes fred
I raske trekk oppfatter jeg fredsforslaget, som nå skal redde Midt-Østen, som et forslag om fred uten frihet for Gaza. Med det Fransk-Egyptiske forslaget til våpenhvile vil det fort bli værre på Gaza enn før Israels angrep 27. desember. Med strengere kontrol av grensen, og stenging av de underjordiske tunnelene, mellom Gaza og Egypt vil det føre til at Gaza må leve enda mer på Israels nåde. Og med Israels forhold til Gaza vil det fort bety en av de værste humanitære katastrofene i nyere tid.
Med freden kommer tystnaden
allt ordnas under hand
Och folk och länder styckas upp
i samförståndets namn
Kravet kan ikke bare være fred, men også frihet for Gaza og resten av Palestina. Gaza må sjølv få bestemme hva de vil importere og eksportere. Flyktninger må få returnere til sine hjem. Israels hermetiske blokade av Gaza må oppheves. Israel må trekke seg tilbake fra de okuperte områdene. Muren må rives. Lista er enda lengre, den tar ikke slutt. Ta gjerne en titt på palestinakomiteens hjemmesider og meld deg inn.

4 comments:

Amos Keppler said...

Fred er totalt meningsløst uten rettferdighet og ja, det siste «fredsforslaget» er like grunnleggende dårlig og partisk som de fleste foregående.

Anonymous said...

*ping*

Du må poste det til Bloggrevyen!

Fjeldstad said...

Ikke heller nattens resulusjonsvedtak ser ut til å være noe annet enn mer av den samme suppa

Tiram: innlegget var pinget bloggrevyen

Amos Keppler said...

De fleste upopulære innlegg går en stille død i møte, også på bloggrevyen, med mindre de blir holdt levende gjennom en mengde metoder, også ved å klikke på den gule stjernen og linken på bloggrevyen.

Nattens vedtak føyer seg inn i rekken som går rett i søppelkassen på den israelske statsministerens kontror. Den forlenger også livet hans eller hennes, ved å gi han eller henne en god latter.