Monday, August 27, 2007

Mein Führer - Den virkelig sanneste sannheten om Adolf Hitler


Dani Levy har laget enda en tysk film om Adolf Hitler. I motsettning til Der Unthergang er Mein Führer en komedie. Det hele starter med at Hitlers propagandaminister Paul Joseph Goebbels henter en berømt jødisk skuespiller fra Sachsenhausen for å være Hitlers lærer før en viktig tale. Goebbels har en baktanke med det hele, som han tror kan redde tusenårsrike.

Det er en morsom film ikke tvil om det. Humor har blitt brukt mye i kampen mot nazisme. Men likevel er det en vanskelig utfordring å gjøre et så alvorlig tema morsomt. Dani Levy ser på Mein Führer som sin mulighet til å slå tilbake. Han bruker våpenet som manusforfatter og filmregisør til å bestemme hva nazistene skal si, og å få folk til å le av dem.

Bevist har han også unnlat å gjøre sin jødiske hovedrolle Adolf Grünbaum til en komisk karakter. Grünbaum blir istedenfor et ideologisk humanistisk våpen mot nazismen. Men dette er også med på menneskliggjøre Hitler, sjølv om det er langt fra i samme grad som i Der Unthergang. Hitler blir en stakarslig figur i filmen.

No comments: