Tuesday, January 03, 2006

Barnet (L'Enfant)


Brødrene Jean-Pierre og Luc Dardennes vant i fjor (2005) sin andre gullpalme med filmen Barnet ( org. titel L'Enfant). Nå på fredag har arthaus passet på å gjøre denne filmen tilgjenneglig for det norske kino publikumet.

Jean-Pierre og Luc Dardennes har en bakgrunn som dukumentarfilmskapere fra forstedene til Europas byer. De har tatt med seg masse av disse erfaringene inn i sine fiksjonsfilmer. Det er derfor en grunn når de har blitt kalt Europas sosiale samvittighet på filmfronten.

Filmen handler om Sonia og Bruno som nettopp har fått sitt første barn Jimmy. De er arbeidsløse, unge og naive. Bruno tenker først på å få penger, så bruke dem opp, og så på konsekvensene. Dette ender med at han vurderer å adoptere bort barnet deres mot penger.

Filmen er en engasjerende og spennende fortelling om to unge mennesker som må bli voksne, om det absurde samfunnet hvor det går ann å kjøpe og selge barn og om fattigdomen i Europa. Filmen går inn i en lang og god tradisjon av Europeiske filmer med en sosial vinkel. de realitivt ferske skuespillerne er gode i sine roller. Men rollene deres blir kansje en smule steriotypiske for å være så troverdige som resten av filmen fortjenner. Dette er en film å bli glad i, sjølv om jeg ikke helt er sikker på om det burde vært en gullpalmevinner.

2 comments:

Anna said...

Hei jokke! Det er veldig fint med filmanmeldelser, men jeg vil ha sladder om familien til mari! Hvilke rare juletradisjoner har de? Har de virkelig blokkfløyteorkester?

Brage said...

Halla, Jokkis! Du burde legge ut polemikken mellom deg sjøl og Morten Drægni på bloggen. Hadde vært interessant!