Monday, November 28, 2005

Øystein Djupedal vil fortsette kunnskapsdumpinga

Øystein Djupedal har tatt over stafetpinnen fra Kristin Clemet. Han velger ikke å løpe en annen vei, men fortsette nyliberaliseringa av skolen. Onsdag 23.november uttalte regjeringa at "kunnskapsløftet" (kunnskapsdumpinga) skal fortsette som planlagt.

Fra og med høsten 2006 kommer vi til å få den mest nyliberale skolen vi har hatt i Norge. Den nyliberale bondevikregjeringa starta arbeidet med å rasere skolesystemet, og den nyliberale Stoltenbergregjeringa tar nå ansvaret med å gjøre skolen om til en bruk-og-kast-frabrikk av unge mennesker. Man tar flere nye skritt i rettning av nyliberalismens-Gudfar Milton Friedmans drømmeskole, der alle elever er mulige invisteringsobjekt, som vi kan kjøpe å selge aksjer i. Dette blir jo sjølvsagt pakka inn i fine ord som "kunnskap" "løft" "utdanningsprogrammer" o.s.v. Men innholdet er kunnskapsdumping og nyliberalisme.

Fra og med 2006 skal 12 yrkesfagligestudierettninger reduseres til 9 yrkesfagligeprogrammer. Dette vil bety at du i større grad generaliserer grunnutdanninga til elevene. Man vil som elev bruke ett helt unødvendig år til å lære seg bitte litt om alt, og få lite innsikt i sitt framtidige fag hele det første skoleåret. Dette er kunnskapsdumping!

Man skal bytte ut to timer med yrkesopplæring, med matte. Dette er en videre allmennifisering av yrkesfag. Jeg mener dette er helt baklengs det er ikke redusering av timer med yrkesopplæring som trengs på yrkesfag, men flere timer der eleven kan bruke tid på å bli dyktige i sitt framtidige fag.

På dagens VK1, snart vidergåendetrinn 2, skal det halveres antall valg fra over 100 til 52. Dette betyr at mange fag vil bli mere generelle. Det betyr mindre tid til å spesialisere kunnskapen på hvert enkeltområde faget består av. Det kan resultere i lærlinger med ett dårligere utgangspunkt når de skal ut i læra.

Fagbrev som eksisterer i dag vil også forsvinne. Når man slår sammen gamle fag til nye, så blir det også nye fagbrev. Men hverken regjeringa, eller departementet, har lovt at de gamle fagbreva skal få noen form for nykompetanse. Dette kan resultere i at flere tusen mister poenget med fagbrevet sitt.

Vi veit idag veldig lite av hva som kommer til å være den skolen, lærebedriften, linja sitt innhold om snart ett år. Det er ennå ikke klare læreplaner som forteller oss hva man kan regne med å måtte lære, og hva lærer og instruktør må regne med å lære bort.

Det er ett rot som er gjennomført med rekordfart, for å få minst mulig motstand. De nyliberale utdanningsministerne, vi har og har hatt i dette landet, har det travelt med å gjennomføre nyliberalismen i skolen. Vi som elever og arbeiderungdom må gjøre det vi kan for å stoppe dette.

No comments: