Wednesday, December 12, 2012

For inkluderende bydeler

Takk til svaret fra Åge Pettersen i Obos på mitt innlegg til forsvar av leilighetsnormen. Som Obos-medlem, må jeg si det er trist å lese at Obos ikke ønsker at jeg og min familie skal velge Obos når vi ser etter vår neste bopel. Vi bor sentralt i en Obos-blokk i dag. Det går fint når man er en liten familie på tre. Men vi kan jo tenke oss og bli en familie på kanskje fire eller fem. Og barna vil bli større og kreve mer plass. Ser vi hva som finnes av boligstandar rundt oss, og hva som blir bygd i nærmeste framtid, så er det lite som tilfredsstiller de ønsker man har.

Vi er ikke alene i denne situasjonen. Ser vi på demografien i de sentrale Oslobydelene er over halvparten av befolkninga unge mellom 20 og 40 i etableringsfasen. Og ser vi på hvor mange tenåringer som bor i de samme bydelene så er det bare 3,7 av den totale befolkninga. Gjennomsnittelig i Norge utgjør tenåringene 9 prosent av befolkninga. Tallene viser at barnefamiliene flytter fra indre by før ungene er tenåringer. Dette er en utfordring også Obos bør ta på alvor. Når Obos prøver å gjemme seg bak at det er usosialt med høye boligpriser på store leiligheter, er det ikke størrelsen det er noe galt med, men prisen.

Jeg ønsker at bydelene i indre by skal være inkluderende bydeler med plass til alle slags mennesker. Da trengs det en boligpolitikk som gir rom for at familier skal kunne velge å bli boende i bydelene.


(Innlegget sto på trykk i Aften 11. desember 2012)

No comments: