Christian Anton Smedhaug:
Kan jordbruket fø verden?
Universitetsforlaget, 2008,269 sider
Christian Anton Smedhaug stiller spørsmålet som alle samfunnsengasjerte mennesker bør interessere seg for: Har jordbruket mulighet til å fø verdens voksende befolkning? Smedhaug besvarer spørsmålet ved å gi oss en grundig gjennomgang av flere spørsmål knyttet til dagens globale jordbruk. Han ser på spørsmålet med kunnskaper innen mange fagområder, fra økologi, agronomi, historie, idéhistorie og til økonomi.
Boka inneholder en mengde fakta, grafer og tabeller som gjør den svært nyttig for alle som kunne tenke seg å delta i landbruksdebatten.
Smedhaug understreker behovet for en ny global jordbrukspolitikk for å møte framtidas utfordringer og rette opp i dagens urettferdige skjeve fordeling. Utviklingen av jordbruket er svært viktig for utviklingslands muligheter for å bli i-land. Uten en jordbrukspolitikk som gir gode utviklingsmuligheter, blir det få eller små muligheter for utvikling av industri. Smedhaug viser til en rekke eksempler på i-lands utvikling som underbygger dette.
Boka peker på en rekke virkemidler forfatteren mener trengs i en ny jordbrukspolitikk, som har som mål å øke produksjonen mer enn behovet. Forfatteren mener produksjonen må dobles i det kommende århundre, fra 2000 millioner tonn til 4000 millioner tonn. Hva slags politikk som kan gi tilstrekkelig stimuli til økt produksjon, er omdiskutert. Forfatteren argumenterer for at virkemidlene først og fremst må være tilpasset de nasjonale produksjonsforholdene og landbrukets særtrekk, med mål om å gi mulighet for en god inntekt av å dyrke jorda. Et produktivt og framtidsretta jordbruk må ikke bare ha økologisk og økonomisk bærekraft, men også sosial bærekraft.
Det trengs en større debatt om jordbrukets utfordringer, og Kan jordbruket fø verden? gir et godt utgangspunkt for videre diskusjon.
1 comment:
Det er klart det må lønne seg å lage mat. At selv en som snakker om Marx mener dette er jo i segselv et stort fremskritt.
Afrika har stort potensiale, men mange steder klarer de ikke produsere mat. Fordi folk ikke kan betale. Se bare på hva despoten Mugabe fikk til. Landet hans eksporterte mat tidligere, nå klarer de ikke fø segselv en gang.
Svaret er handel. Om vi slipper flere afrikanske matvarer til i Norge og andre land vil bøndene få betalt. Om de får betalt vil de kunne kjøpe mer kunstgjødsel, reservedeler til traktoren osv.
Det hjelper ikke å gi dem penger til å lage mat for. De pengene blir brukt opp og så er man like langt.
Det hjelper ikke sende mat til Afrika. Da får ikke bøndene solgt maten og de går konkurs.
Handel er det eneste som hjelper. Og det eneste vi "snille givere" ikke har forsøkt.
Post a Comment