Thursday, November 27, 2008

Sett ned utleieprisene!

På fredag kom Boligbygg KF med nye tall som viste at nå koster det 16 200 kroner mer i året å leie seg tak over hodet enn i fjor. Det koster nå i gjennomsnitt 10 528 kroner per måned å leie en bolig i Oslo. Mange av Oslos leietagere blir pressa som sitroner i et dyrt utleiemarked.

Oslo kommunes utleieboliger eies i dag av Boligbygg KF. Men heller enn å si at de høye prisene er uønska, signaliserer Boligbygg KF at de også vil sett opp husleia.

Rødt krever at kommunen tar ansvar og bygger flere utleieboliger og at prisen på kommunale utleieboliger styres politisk. I dagens situasjon burde Oslo kommune være med å presse prisene ned ved å tilby billigere utleieboliger.

Jokke Fjeldstad
Styremedlem i Rødt Oslo

Dette innlegget var på trykk i Aftenposten Aften mandag 24. november

Monday, November 24, 2008

Høyttenkning fra september

I starten av finanskrisa tenkte jeg litt høyt for meg sjølv og skribla litt. Siden jeg ikke har brukt det til mye så kaller jeg det en bloggpost om hva jeg tenkte i september. Men om en uke er vi i desember og det har gått to måndter nå siden jeg skribla ned de følgende punkter. Hvor mye rett fikk jeg?

1. Sjølv om kapitalismen ikke forsvinner med denne krisa, så har den krisa vist at kapitalismen har alvorlige problemmer. Russland er vel beste eksempelet da de både stengte børsen da kursen gikk for fort ned, og de stengte den da den gikk for fort opp. Det norske pengemarkedet sleit også på tirsdag (tror jeg) da det sto stille i en time før Norges Bank dytta penger i systemet.

2. Så vidt jeg har fått med meg så er hovedtrekket i “redningspakka” at sentralbankene spytter inn penger i pengemarkedet. Det virker jo ihvertfall kortsiktig til at det blir mer “tro” på selskapene på børsen. I en tid med høye lånekostnader, vanskelig å få tak i kapital, pluss høye og usikre råvare priser (Og da spesielt for Olje og energi) ville nok fort flere selskaper fått problemmer. Da hjelper det på at sentralbankene synligjør sin klassekarakter og åpner pengesekken. Men hvor lenge kan sentralbankene gjøre dette? Og hvor hard vil bakrusen være?

3. Det er ikke ukjent at kostnadene for kapitalismens kriser blir lempa over på folket. Noen av regninga føler mange allerede med høyere rente, fallende verdi på bolig som har store lån. Framover er det mange som spår dårligere arbeidsmarkedet med mer. Men hvordan kommer denne krisa til å ramme arbeiderklassen som helhet i Norge og Verden?

4. En av de trekkene jeg ser framover er økt monopolisering. Allerede har vi sett litt av det, men det vil nok være enda tydeligere trend framover. Mange selskaper vil nok måtte gi opp. Og mange vil se det som redningen å slå seg sammen med andre.

5. Den virkelig krisa (som er at folk mister jobben med mer) begynner allerede. Det er lenge venta nedgang i bygg og anleggsbransjen. Men nå får man også meldinger fra service og handelsbransjen at folk vil miste jobber. Det er ikke utenkelig at vi vil se en økning i arbeidsledigheten med 50 til 100 % fram mot valget.

6. Flere valutaeksperter har kommentert at dollaren kan på sikt bli betydelig svekka av den amerikanske redningspakka. Antageligvis har de rett i at å øke USA statsgjeld, samtidig som nesten alle stater prøver å pøse ut dollar i pengemarkedene sine, vil ikke være spesielt sunt for dollaren. Norges bank har jo allerede lufta muligheten for å etablere et norsk pengemarked der det handles i kroner.

7. Ut ifra min forståelse av kapitalen er at den hele tiden forandre seg, at kapital hele tiden må bevege seg viktig for å forstå hvorfor den amerikanske (og andre imperalistmakters) krisepakke er så viktig. Det er viktig å holde igang hjulene i pengemarkedet. Uten handel så forsvinner jo bytteverdiene i pengemarkedet. Derfor er det så viktig for kapitalens statsbanker å pøse penger inn i pengemarkedene så de holdes igang og systemet ikke stopper opp.

Neste uke ha flere Europeiske statsbanker sagt de skal pøse ut penger:
Bank of England 55 milliarder britiske pund
Sveitsiske sentralbanken 9 milliarder dollar
EVB (EUs sentralbank) 35 milliarder dollar

  • Wednesday, November 19, 2008

    Onsdagsskiva: The Cross of My Calling

    De fleste som har et forhold til The (International) Noise Conspiracy, starta det med hardcore-bandet Refused. Siden den gang har det tydeligvis skjedd mye i hue til Dennis Lyxzén. Survival Sicknes plata fra 2000 var noe helt annet enn Refused. Og The (International) Noise Conspiracy anno 2008 er noe helt annet enn The (International) Noise Conspiracy var i 2000.

    "If they come in the morning what's gonna take place. Bend over backwards or kick 'em in the face. I can't do it by myself"
    Den første assosiasjonen jeg fikk da jeg satte på The Cross of My Calling var til Kåre and the Cavemen. Plata er pakka inn i en psykedelisk 60-talls innpakning. Så det tok noen lyttinger før man vente seg til plata og bandet anno 2008.
    "Rome and Paris in flames tonight and it's not by candel light"
    Opprøret er fortsatt med i budskapet til The (International) Noise Conspiracy. De presenterer plata som: A Love Vision! Plata oppfordrer folk til å gjøre opprør, skape et annet samfunn og avvise samtiden.
    "Washington bullets. Shots heard around the world. Washington bullets. Come on all you boys and girls"
    Totalt sett er dette 14 ganske sterke låter. Med tøffe gitarsoloer, hengende riff og pulserende rytmer. Refrenget på Hiroshima Mon Amour er den som brente seg lettest inn i mitt hue. Men vil vel tørre å påstå at kansje Washington Bullets er en foreløbig favoritt av de 14.
    "And my sins will carry me home"

    Tuesday, November 18, 2008

    Et folkkrav

    Siden det er et folkekrav så følger jeg opp videre utfordringa fra bloggen til Sigrud:

    "

    Her er reglene:

    Spillet kan spilles på en iPod, Zune, Zen eller annen bærbar muskkspiller, eller i et musikkprogram med miks-funksjon, som iTunes, WinAmp eller Spotify. Du velger miks sanger-modus (shuffle) og trykker play.

    Så noterer du de fem første låtene spilleren gir deg. Lista legger du inn i kommentarfeltet under denne artikkelen i samme format som min. Stem også gjerne på andre lister du liker godt.

    NB: Ingen juksing. Dette er en æressak. Å hoppe over låter du mener ikke gir et fordelaktig bilde av musikksmaken din, eller som ødelegger en ellers pen serie, er strengt forbudt. Det er heller ikke lov å begynne på nytt.

    Jeg synes 5 er for lite, og kjører på med 15. Men for de som driver forskning på dette er de 5 første de 5 første."

    Her er Mine 15:

    1. Bullet whit butterfly wings av Smashing Punkins (huh... starta ihvertfall bra)
    2.Psyched Out and Furious av The Flaming Sideburns
    3. True Blue av Madonna (ikke kom her og si at ikke den er obligatorisk)
    4. CC Cowboys spilt av Imperiet (Var på tide med noe litt politisk)
    5. Sexy Results av Death From Above 1979
    6. Fram Kamerater m Gatas Parlament
    7. Wave of Mutilation m Pixies
    8. Schweden, Schweden av Ebba Grön (Joakim Thåstrøm sin andre plassering på lista)
    9. Romantic Rights av Death From Above 1979
    10. Foxy Lady m Jimi Hendrix
    11. Starsign av Apoptygma Berzerk
    12. Vanity m New Model Army
    13. Three Littel Pigs av Green Jelly
    14. You're A Woman, I'm A Machine av Death From Above 1979 (3 av 15 hva er oddsa for det?)
    15. Saker som Hon gör m Imperiet (ok avslutning det vel)

    Hva med deg a'?

    Monday, November 17, 2008

    ønskekatalogen

    Jeg har jo prøvd meg på twitter i helga og er fortsatt litt usikker på hva jeg synes om twitter. Så jeg må nok teste litt til før jeg bestemmer meg for om det er framtida.

    Nå rett før bursdagen min kommer alle de fine katalogene fra varehusene og gavebutikkene med alt det fine vi kan ønske seg til jul. Jeg har måttet lese dem på jobb siden vi har sånn "reklame, nei takk"-klistremerke på postkassa. Men la meg presentere noen god biter:

    Gassbrenner i stål er noe et vært kjøkken burde ha. Bør gjerne oppbevare det lett tilgjengelig for små pyromane tenåringer.

    Oppskjæringsmaskin er også noe som tar seg bra ut ved siden av en eggekoker.

    En varmeplate savner jeg også. Den har jo uendelige bruksområder, fra klestørking til matlagning til ............

    En liten robot kunne jo trengs i mange av mine venners hjem, her er en av de billigste.

    Det finnes jo mye mer og hente der ute før jul. Så kom gjerne med ditt gavetips i kommentarfeltet...

    Friday, November 14, 2008

    Nå prøver jeg meg på twitter

    se her http://twitter.com/oslonatt

    Litt vanskelig å forstå poenget, men det skader jo ikke å prøve.

    Tuesday, November 11, 2008

    Ønskeliste...

    23 november så er det igjen tid for den årlige bursdagen. Og som vanlig i sånne pre-bursdagstidene så spør folk hele tida om hva jeg ønsker meg. Så jeg tenkte at kansje jeg skulle skrive en ønskeliste her på bloggen over små og store ønsker. Problemet er bare at jeg er veldig dårlig på ønskelister. Kansje jeg trenger litt hjelp...

    ...har du noen ideer??