Friday, August 31, 2007

5 løgner


5 løgner kan sees som et samfunnsportret av Oslo. Vi møter 5 forskjellige historier der alle har en løgn eller hemmelighet de holder på. Vi har den homofile minstepensjonisten som benekter han er svensk som starter dagen med å kjøpe seg yngre prostituert på sin 60-års dag, før han tar med sin søsters barn på tur. Ulrik er uintresert i sin egen kjæreste men knuller heller sjefen sin på et kjøpesenter der han jobber som klovn mens han drømmer om å bli stand-up stjerne. Postordrebruden Maya skal sendes hjem fra Ukraina, men liker livet i Norge bedre enn norske menn. Amnestys gullverver i rullestol, Kristin, er forelska i den udugelige ververen Aleksander. Men klarer hun å vinne hans hjerte i konkuranse med de på to bein på kveldens Amnestyfest. Og til slutt har vi den kalde samfunnsvinneren Torgrim, som har innvitert venner hjem for å se en dokumentar om hans følser i forhold til hans sønn.

Det er mye historie her, og vi får se mange forskjeller i landets hovedstad. Men det blir liksom aldri noe orntlig budskap. Bare historier om et døgni noen menneskers liv. Så regisør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen har ikke klart å viderformidle noe til publikum. Sjangeren pleier ofte i Europeisk forstand ha et langt større ønske om å formidle noe enn hva jeg opplever Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen ønsker.

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen bør også kritiseres for sin belysning av kjøp av mennesker og sex i filmen. Det er en klar brist at det ikke settes i et mere kritisk lys med tanke på at det opptar en stor del av filmen. Det er jo ingen hemmelighet at Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen er en liberalist på dette området. Desverre for filmen så blir dette overtydelig.

Monday, August 27, 2007

Mein Führer - Den virkelig sanneste sannheten om Adolf Hitler


Dani Levy har laget enda en tysk film om Adolf Hitler. I motsettning til Der Unthergang er Mein Führer en komedie. Det hele starter med at Hitlers propagandaminister Paul Joseph Goebbels henter en berømt jødisk skuespiller fra Sachsenhausen for å være Hitlers lærer før en viktig tale. Goebbels har en baktanke med det hele, som han tror kan redde tusenårsrike.

Det er en morsom film ikke tvil om det. Humor har blitt brukt mye i kampen mot nazisme. Men likevel er det en vanskelig utfordring å gjøre et så alvorlig tema morsomt. Dani Levy ser på Mein Führer som sin mulighet til å slå tilbake. Han bruker våpenet som manusforfatter og filmregisør til å bestemme hva nazistene skal si, og å få folk til å le av dem.

Bevist har han også unnlat å gjøre sin jødiske hovedrolle Adolf Grünbaum til en komisk karakter. Grünbaum blir istedenfor et ideologisk humanistisk våpen mot nazismen. Men dette er også med på menneskliggjøre Hitler, sjølv om det er langt fra i samme grad som i Der Unthergang. Hitler blir en stakarslig figur i filmen.

Tuesday, August 21, 2007

Tyven, tyven og andre valgkampviser

Det er valgkamp for fult så denne posten blir nok mest om byens beste valg i valget. Først bør alle ta en titt innom www.rodtoslo.no.

Her kan du lese blandt annet Rødts antikorupsjonsutvalgs første rapport. Rapporten gir et blikk på forskjells Oslo. Oslo kommune behandler stor og liten på total forskjellig måte. Hvis du stemmer Rødt, stemmer RV kan vi få stopp på det.

Ellers her kan du høre Erling protestere mot hjemmehjelpsskatten:


Til slutt er det vel bare å be gangster ordføreren i Oslo om å gå av!

Sunday, August 19, 2007

Ukes oppsumering, uke 33


Søndag (uke 32): Var jeg oppe på Bjølsen for å ta en titt på de 104 forslagene til ny Holmenkollbakke. Fant ikke akkurat noen favorit. Men mange var inspirert av Drager og Vikingskip. Desverre tenker altfor mange av forslagene på hoteller, resturanter, konferanserom o.l. enn sjølve skihoppinga.

Mandag: Var på åpninga av Oslo kammermusikk festival. Her var det mye "fint" folk som Jonas G Støre, Thorvald Stoltenberg, Trond Giske og Anne Grosvold. Min kommende kone spilte veldig pent synes jeg. Men siden hun har sagt at hu ikke liker amatøranmeldelser så blir det ikke det. Men VG og Dagbladet hadde anmeldelser i sine tirsdagsutgaver, Aftenposten var desverre ikke intresert i musikken bare i kulturministerens tale.

Torsdag: fikk jeg med meg plasthoppinga fra Pragelato. hoppinga var generelt litt svak. Det var 4 sikkelige gode hopp i andre omgang. Roar Ljøkelsøy leda etter første omgang, men mangla det lille ekstra for å ta seieren hjem.

Lørdag: så hadde jeg egentlig tenkt å svi av noen tusen på HiFi-klubben på en ny CD/DVD-spiller men siden det tydeligvis var 2 på jobb og 10 i kø så gadd jeg ikke det. Tok heller en tur langs "Den røde tråd", som er en rød strek langs Bjørvika som er planlagt skal være framtidas gåvei langs Bjørvika.

Thursday, August 09, 2007

The Simpsons Movie


Siden jeg ikke har vært i helt blogge form kommer denne posten nå litt sent i forhold til livet mitt.

Men på Søndag var vi en liten gjeng som stakk innom Eldorado å så The Simpsons Movie. Som i starten av alle anmeldelser må man klargjøre at man er Simpsons fan. Skulle gjerne møt en av min generasjon som ikke er det.

Filmen starter genialt med at Homer klager over å gå på kino for noe man kan se gratis på TV. Så etterat gjestekjendisene fra Green Day dør i Springfields forurensede innsjø er historien klar til å begynne. Lisa vil redde miljøet som vanlig, og denne gangen er det byens innsjø som trengs å reddes. Men når alle andre Springfield beborere har blitt snille med sjøen. Dumper Homer og hans Spiderpig griseavføring i innsjøen. Dette fører til en miljøkatastrofe. Presidenten stenger med hjelp av EPA Springfield inne i en boble. Familien Simpsons slipper så vidt unna en mob og flytter til Alaska.

Filmen sin styrke er vitsene. Og det er mange gode vitser, men storyen er svært Hollywoodifisert. Egentlig er vel Simpsons best på TV....